INFÖR: Sverige jagar femteplatsen – måste slå Japan (U19-VM)

Ludvig Jurmala-Åström. Foto: ihf.info

Sverige räckte inte riktigt till i den täta kvartsfinalen mot Kroatien. Nu jagar det svenska U19-landslaget en femteplats i U19-VM. 

Efter en fantastisk insats mot Island i åttondelsfinalen var det ett något tröttkört svenskt U19-landslag som tog kvartsfinalen mot Kroatien hela vägen till förlängning. Väl där var kroaterna snäppet starkare, varpå den svenska medaljdrömmen krossades.

Än återstår dock två matcher i turneringen och Sverige har chans på femteplatsen. Då krävs dock två segrar. Sverige gör upp med Japan, Ryssland och Portugal om placeringarna 5-8.

Redan vid 10:30 svensk tid väntar Sveriges första match i jakten på femteplatsen. Då står Japan för motståndet. Japanerna har också imponerat i turneringen. Att de tagit sig så här långt är en fin bedrift och ett bra kvitto på att även asiatiska länder har utvecklats en hel del på sistone. I åttondelsfinalen vände japanerna ett underläge på fyra bollar till seger mot Egypten, men i kvartsfinalen vägde laget lite för tunt mot Spanien. Där blev det förlust med 32-27 efter att laget helt enkelt inte fått stopp på det spanska anfallsspelet.

I gruppspelet slutade laget trea i en tuff grupp. Island och Tyskland var för starka för att hota, men laget slog åtminstone Algeriet, Georgien och Chile.

Sverige har blivit allt bättre under turneringens gång och bör – såvida motivationen finns här – gälla som väldigt klara favoriter mot Japan. Om Sverige gör lika fina insatser som mot Island och Kroatien ska det här bli svensk vinst.

Handbollskanalen återkommer med info om hur du streamar matchen. Håll utkik på sajten när matchstart – 10:30 på lördagsförmiddagen – närmar sig.