INFÖR: Sverige hoppas knäppa Danmark på näsan (U21)

Foto Tommy Holl/ IBL

Det återstår två matcher i gruppspelet i U21-VM i Algeriet. På lördagseftermiddagen hoppas Sverige knäppa sina danska grannar på näsan och samtidigt avancera ett snäpp i tabellen. 

Trots att avancemanget redan är säkrat finns det en hel del kvar att spela om för svensk del. Med tanke på att lagen i grupp B kommer att möta lag från grupp A i nästa fas ser det just nu ut som att Sverige – som ligger fyra i grupp B – kommer att ställas mot antingen Tyskland eller Norge. Det undviker Sverige såklart allra helst.

För att så ska bli fallet krävs svensk vinst mot Danmark, ett lag som har ett litet övertag på Sverige just nu. Faktum är att lagen spelade mot varandra så sent som den 9 juli, visserligen i en träningsmatch. Då blev det svensk förlust med 27-23 efter en dålig svensk avslutande halvlek. Märk väl att lagen också möttes i kvalet till U21-VM. Även där var Danmark något för svåra och vann med 24-21, något som la grunden till att de tog direktplatsen till VM-turneringen.

Med andra ord finns det en hel del revansch att utkräva för svensk del. Förutom det faktum att det krävs en svensk seger här för att klättra i tabellen går det att addera revanschlustan som bör vara stark i den svenska truppen.

Sverige har sett relativt starka ut i inledningen på U21-VM. Öppningsvinsten mot Qatar, 22-21, följdes upp med en fin insats mot Frankrike. Det blev i för sig förlust, men Sverige stretade emot bra och förlorade bara med tre bollar. Därefter säkrade det svenska U21-landslaget avancemanget till nästa fas tack vare en storseger, åtta bollar, mot Egypten.

Danmark å sin sida har varit än mer övertygande. Förlusten mot Slovenien, 33-30, svider möjligen fortfarande, men i övrigt har spelet sett övertygande ut. Mot Qatar gjorde danskarna processen väldigt kort och vann med 36-26. Det går att jämföra med Sverige, som alltså bara slog laget med en boll. Med tanke på den skillnaden i resultat mot samma tämligen svaga motstånd går det att påvisa en viss skillnad i klass mellan Sverige och Danmark, även fall Sverige ställdes mot Qatar i den alltid svårspelade första matchen i turneringen.

Sverige får se upp med högersexan Sebastian P. Augustinussen. Med 22 gjorda mål på tre matcher är han det danska lagets klart bästa målskytt, mycket tack vare sitt väldigt starka kontringsspel. Precis som vi har lärt oss vid det här laget använder sig Danmark av ett tätt försvarsspel och förlitar sig en hel del på snabba kontringar, antingen till följd av en fin målvaktsräddning eller ett aggressivt försvar. Det är inte helt olikt det svenska sättet att spela, varpå målvaktsspelet blir en nyckelfaktor i den här matchen.

För övrigt är Alfred Jönsson med sina 16 gjorda mål bästa svenska målskytt så här långt.

Matchen startar klockan 16:00 svensk tid. Du kan följa matchen HÄR!

Grupp B
Slovenien 5p (Kvar att möta: Sverige & Egypten)
Frankrike 5p (Kvar att möta: Qatar & Danmark)
Danmark 4p (Kvar att möta: Sverige & Frankrike)
Sverige 4p (Kvar att möta: Danmark & Slovenien)
——————————————————–
Egypten 0p (Kvar att möta: Slovenien & Qatar)
Qatar 0p (Kvar att möta: Egypten & Frankrike)