Idag börjar U19-herrarnas EM-resa

Jesper Östlund. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Idag börjar EM för U19-herrarna i Kroatien. Sverige kommer in i turneringen med tre raka segrar och hoppas kunna vara med och kämpa om medaljerna. Ungern står för motståndet i den första matchen.

Ikväll (torsdag) går de svenska U19-herrarna in i EM-turneringen och förbundskaptenen Jesper Östlund är hoppfull.

– De fem dagarna var oerhört värdefulla för oss och det var nyttigt att få träffas och få en tydlig plan för hur vi ska ta oss an mästerskapet. Spelmässigt tycker jag att vi har vissa saker att förbättra samtidigt som det fanns vissa saker som vi kommit lite längre med, säger han till handbollslandslagets hemsida.

I Scandninavian Open Championship, som spelades i Lund förra helgen, blev det full pott efter vinster mot Danmark, Färöarna och Norge.

– Vi vill gå så långt som möjligt och helst vara med och tävla om medaljerna. Sedan är det svårt att veta hur bra de andra lagen är, vi ska se till att ta en match i taget och göra vårt allra bästa. När vi lämnar mästerskapet ska vi känna att vi har gett allt, säger han.

Han betonar vikten av ett fungerande grundspel och att de får vara skadefria. Inför turneringen skadade sig Kevin Johansson (HK Aranäs) och Marcus Lennernäs (IF Sävehof) och fick ersättas av Oskar Davidsson (HK Varberg) och Assar Kammenhed (LUGI).

–Med sju matcher på elva dagar kommer det bli hög belastning. Det blir också viktigt att sätta försvars- och målvaktsspelet tidigt i turneringen och ha tydliga anfall så att vi slipper kontringar åt andra hållet, säger Jesper Östlund.

– De har ett storvuxet lag och väger nog lite mer i snitt per spelare än vad vi gör. Jag tror att vi kan vara lite smartare än dem och vinna på smartness och speed.

Klockan 18:30 ikväll (torsdag) startar matchen mot Ungern. Matcherna sänds på EHFTV.

U19-EM i Kroatien

Datum: 12–22 augusti
Spelplats: Varazdin & Koprivnica, Kroatien
Grupp A: Island, Serbien, Slovenien, Italien
Grupp B: Sverige, Spanien, Ungern, Israel
Grupp C: Denmark, Tyskland, Norge, Ryssland
Grupp D: Kroatien, Frankrike, Portugal, Österrike
Sveriges gruppspelsmatcher:
12 augusti:
(18:30) Ungern
13 augusti
(18:30) Israel
15 augusti:

(18:30) Spanien

Länk: Äntligen mästerskap för U19-herrarna