Herrar U20 förbereder sig inför sommarens mästerskap

U-truppen diskuterar försvarsdetaljer

Samtidigt som herrlandslaget har fysläger i Ystad, inför sommarens OS i Rio, samlas herrar U20 i Örebro inför deras sommaräventyr, U20-EM, som spelas i Kolding i Danmark vid månadsskiftet juli-augusti.

Trots endast 19-20 år, ser vi många av vinterns unga elitserieprofiler i truppen. Några har vi redan skrivit om här på Handbollskanalen under säsongen. Bland de mest namnkunniga är SM-finalisten från Alingsås HK, Felix Claar, som får ta ett stort ansvar som vänsternioskytt under UEM nu när a-landslaget har lagt beslag på Lukas Nilsson. Felix, som är född 1997, anses vara en av landets mest talangfulla skyttar. Han axlas av en annan talangfull och kraftfull niometersskytt från IK Sävehof, William Bogojevic, som fick lite av ett genombrott på våren under slutspelet, när han bland annat stänkte in hela 12 mål i en av semifinalmatcherna mot IFK Kristianstad. Så trots Lukas Nilssons frånvaro känner sig förbundskaptenerna, Ulf Nyström och Kalle Mattsson, sig tillfreds med vänsternio-besättningen.

En annan ung talang är u-landslagskaptenen, Anton Hallbäck, som lämnade sin moderklubb HK Aranäs inför gångna säsongen och flyttade till tippade topplaget Ystads IF. Där har han fått stort förtroende och gjort en fullt godkänd debutsäsong i högsta ligan.

Truppen drillas under två dagar och fyra pass med inriktning på defensivt och offensivt försvarsspel samt en del repetion av det kollektiva anfallsspelet. Det är inte så många timmar våra u-landslag får tillsammans så det gäller att utnyttja varje minut.

På torsdag morgon åker truppen till Hamar i Norge för spel i Scandinavian Open, som trots flera förfrågningar bara lockade tre nationer i år. Sverige och Danmark möts på fredagen och på lördagen möter Sverige Norge, allt som en förberedelse inför sommarens UEM, där målet är givet, att ta en medalj.

Handbollskanalen återkommer med reportage om matcherna i Norge, som för övrigt även går att följa live på handballtv.com.

Truppen:

Målvakter
Andreas Björkman-Myhr, Ystads IF HF
Anton Hagvall, IK Sävehof

V6
Johan Dahlin, Ystads IF HF
Nikola Djordjevic, Redbergslids IK

M6
Oskar Cosmo, IFK Kristianstad
Markus Sjöbrink, HK Drott

H6
Linus Andersson, Ystads IF HF
Emil Hansson, IFK Kristianstad

9m
William Bogojevic, IK Sävehof
Felix Claar, Alingsås HK
Jonathan Edvardsson, IK Sävehof
Anton Hallbäck, Ystads IF HF
Fredrik Olsson, Skånela IF
Niclas Paradis, Lugi HF
Marcus Pedersen, Eskilstuna Guif
Lukas Sandell, Ystads IF HF