Hanna Wedenby – lagkaptenen laddar för EM-final

Hanna Wedeby. Foto: Slavko Kolar & Jurij Kodrun/W17 EHF EURO.

Sveriges U17 har 16 spelare som gör det bättre än någonsin tillsammans. Däribland en ur-Heidskytt som stormtrivs i landslagsvärmen. – Vi har roligt utanför planen, det betyder mycket för spelet, säger Hanna Wedenby till Handbollskanalen.

Halvannan vecka har gått sedan Sverige landade med ovisst utgångsläge i Slovenien. När det första mästerskapet satte igång stämde det direkt, seger över Norge med 31–19.

– Efter Norgematchen växte en stor trygghet inom laget. En härlig känsla, vi tar smällarna för varandra. Det är det som krävs för att ta sig långt, säger Wedenby.

Fem matcher och fyra segrar senare handlar det mer om Sverige ska bli bäst i Europa. Wedenby förklarar framgången med bra inställning och klockren taktik.

– Det är härlig stämning och vi har trott på det från start. Det är skönt när alla spelare i laget vill vinna varenda kamp och det gör bara stämningen ännu bättre.

Vad lyckas ni med i spelet?

– Vår andrafas är väldigt stark, vi tar våra lägen och sätter press på försvaret. Defensiven och målvaktsspelet är också väldigt bra, vi har hittat samarbetet och kan ta vara på det till de enkla målen.

Höjdpunkten hittills var förstås semifinalen. Frankrike bjöd bra motstånd som Sverige bemästrade utan att släppa försvarsplanen.

Från sidan var det en nervös upplevelse, lagkaptenen hade andra intryck mitt i smeten.

– När man väl är på planen känner man sig inte nervös. Jag litar på laget, vi går in och köttar och ger 100 procent, säger som var lite överallt på nio meter men hela tiden på rätt plats i semi-dramatiken.

Det passar din spelstil?

– Ja. Jag har fått ta den rollen, är lite all round och det tycker jag bara är roligt.

Heids senaste bidrag till blågult har gjort alla landskamper sedan starten för ett år sedan. Det händer för all del saker även på hemmaplan.

Snart hos Heids A-lag
Wedenbys första kontrakt med bollklubben är fortfarande färskt. Hon började träna med elitspelarna förra säsongen, nu lär hon tillbringa ännu mer tid i hallmiljön.

– Jag har spelat i Heid ända sedan jag var jätteliten så det känns fantastiskt roligt. Det är 02-ornas år att komma upp och jag har alltid haft målet att ta sig till A-laget. Nu kommer jag dit samtidigt som ”CK” tar över, det kan inte bli bättre, säger 16-åringen med goda egenskaper i kedjan.

– Jag är alltid varit niometare, är stor och lång så jag fastnade för det, fortsätter Wedenby.

Dagen efter semifinaldramatiken är samtidigt dan före dan. Sverige skingrar tacksamt tankarna i sommarvarma Celje med sjöbesök och bad.

Förberedelserna till duell nummer två med Ungern kommer tids nog in i bilden.

– Vi har matchgenomgångar, går igenom exakt hur vi ska spela. Taktiskt har vi de bästa förutsättningarna tack vare våra duktiga tränare. Sedan gäller det att vi tar duellerna, vinner kamper som vi jobbat genom hela mästerskapet.

Ungern är ju bekant sedan gruppspelet. Vad behöver ni ändra till på söndag?

– De har högt tempo i sitt rullespel, så det gäller får stopp på dem tidigt. Annars kan det lätt bli utvisningar och straffar emot oss i försvaret. Vi vill också trycka på i vår andrafas, säger Wedenby drygt ett dygn från finalen.

Hade ni trott att ni skulle vara med och spela om guld när ni landade i Slovenien?

– Vi har inte lika många turneringar tillsammans som de andra, så det var svårt att veta om vi låg i mitten eller toppen. Nu är vi där och det känns bara fantastiskt.

– Man är fortfarande jätteglad efter segern igår, vi känner också revanschlust och vill besegra Ungern. Spelar man EM-final är det guld som gäller, säger Wedenby.

Söndag 14.30 Ungern–Sverige
Matchen sänds direkt i EHF TV.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here