Hälseneskada stoppar Claar från VM

Alingsås HK:s unge stjärna och U21-landslagets nyckelspelare, Felix Claar, missar olyckligt UVM i Algeriet i sommar på grund av överbelastade hälsenor.

Det var under samlingen med a-landslagslaget i Norge nyligen som läkarteamet på plats upptäckte att orsaken till smärtor i Claars hälsena var långt värre än vad som man hade befarat tidigare i klubblaget. Man kunde ganska snabbt konstatera att något handbollspel de närmaste månaderna är uteslutet och att det krävs en längre och noggrann rehabiliteringsträning innan han är tillbaka på handbollsplanen igen.

Vi frågade förbundskapten Ulf Nyström hur Felix Claars frånvaro kommer att påverka lagets kvalitéer och chanser i VM och vem som ersätter?

”Att tappa Felix Claar, med all den kunskap och erfarenhet han har är naturligtvis ett stort avbräck för det här laget. Felix har ju de senaste åren haft en stor roll i laget, då Lukas Nilsson av förklarliga skäl inte varit disponibel, och gjort det med bravur. Men jag vill poängtera att det absolut viktigaste nu är att han blir frisk och kry och kan träna och tävla på hög nivå igen. Felix är en stor talang som vi i Svensk handboll tror oerhört mycket på i framtiden. Samtidigt innebär det att ju i hans frånvaro att andra kommer att få ta större ansvar. William Bogojevic till exempel har under hela säsongen höjt sig rejält och gjort det väldigt bra i IK Sävehof. Ska bli spännande att följa hans framfart i Algeriet”

”Vad det kommer att innebära resultatmässigt, utan Claar, är svårt att sia om nu innan. Vi har ett väldigt bra lag med många olika komponenter, som vi på väldigt kort tid ska försöka få ihop till en fungerande enhet. Det är främst där jobbet för oss ligger nu”.

”Ersättaren är inte klar. Vi kommer att ha ett 48-timmarsläger i Örebro, 19-21 juni, och där tittar vi på ett par olika alternativ. De som är extrainkallade till det lägret är Claars lagkamrat, Anders Alfredsson från Alingsås HK samt Andreas Lang från Ricoh Handboll”

Vi fick även en pratstund med Felix Claar.

Vad är det som är fel?
Jag har ont i mina hälsenor och det fick jag i slutspelet, dom har blivit överbelastade och irriterade.

Vad tror läkarteamet om rehabiliteringstiden?
De säger att det är svårt att säga hur lång tid det kommer ta men jag hoppas vara spelklar till Handbollsligan drar igång igen i höst.

Vi förstår att det känns tungt att missa sista mästerskapet med gänget!
Ja, det är väldigt tråkigt då ungdomsmästerskap är bland det roligast jag hittills upplevt som handbollsspelare. Det är sista mästerskapet tillsammans med det här laget så det svider ju lite extra såklart.

Handbollskanalen önskar Felix snabb återhämtning och ser framemot att se honom ”fit for fight” i Handbollsligan i höst igen.

Är sprungen ur en fin årgång -64 med handbollsrötter i främst Malmö och Lund. Drygt 10 säsonger som elitspelare, 12 u-landskamper som spelare, drygt 20 säsonger som tränare/ledare i olika sammanhang samt ingår i tränar-/ledarstaben på P96/97-landslaget. Just nu huvudansvarig för HK Ankarets herrlag, som är nykomlingar i division 1 södra säsongen 2017-18.