Grekland dömdes till böter – lyfter nu konflikten till IHF

Foto: Viktor Ljungström

Den uppmärksammade händelsen där Greklands U17-landslag uteslöts ur U17-EM landar nu på IHF:s bord då grekerna skickat en skrivelse till orförande Dr Hassan Moustafa.

I början på augusti skulle Grekland och Makedonien mötas i U17-EM för damer som spelades i Makedonien. Matchen hann dock bara gå 32 sekunder innan grekerna lämnade banan i protest mot att de makedonska ledarna hade tröjor med namnet ”Makedonien” på. Agerandet ledde i efterhand till både uteslutning ur U17-EM och böter på 25 000 euro.

Anledningen till Greklands agerande är en långvarig tvist om namnet Makedonien som flera områden gör anspråk på. Redan 1946 ska Grekland ha protesterat mot att Jugoslavien namngav den sydligaste delrepubliken Socialistiska republiken Makedonien. När sedan Makedonien blev självständigt 1991 under Republiken Makedonien vägrade Grekland att erkänna dem.

En medling kom till stånd 1995 där det i avtalet skrevs att Former Yugoslavian Republik of Macedonia, FYROM, skulle vara den officiella beteckningen. Konflikten har sedan fortsatt mer eller mindre aktivt med provokationer och tog alltså en ny vändning i U17-EM i handboll.

Grekland protesterade alltså mot att makedonerna gick emot avtalet från 1995 och nu lyfter de frågan till IHF. På förbundets hemsida publicerar de ett brev adresserat ordförande Dr Hassan Moustafa och här har ni det, i en grov översättning med hjälp av översättningsprogram:

”Kära President,
Grekland är det land som gav upphov till de olympiska spelen, det land som vårdar den olympiska andan och de olympiska idealen.

Handbollsförbundet i Grekland har visat att förutom idrott och kultur, även erbjuder behövande hundratals sociala åtgärder som genomförs årligen.

Grekland respekterar internationell rätt och lagar, är väktare av idrottskulturen och den olympiska rörelsen. Tyvärr finns det länder och förbund som strider mot internationell rätt, lagar och avtal och om dessa ska vara förhandlingsbara i idrottsevenemang. Nyligen har vi bevittnat ett brott mot de grundläggande principerna i internationell rätt, under U17-EM för damer som hölls i Skopje.

I matchen mellan landslagen från Grekland och Makedonien, bröt den makedonska federation mot interimsavtalet från 1995, som inom FN gör det klart att den makedonska landet integreras i alla idrottsförbunden och är skyldig att visas i alla händelser av sport med namnet FYROM. Detta ogiltigförklarades på det tekniska mötet, där det fanns företrädare för Europeiska handbollsförbundet.

Ledare och tränare i FYROM, med tyst medgivande från den europeiska federationens observatör Viktor Konopliastyi, dök upp i matchen mot Grekland med tröjor med texten ”Makedonien”. Det är mycket beklagligt att den makedonska federationen valde en turnering som involverade minderåriga idrottare att göra politisk propaganda. Jag undrar vilket meddelande som skickas till underåriga barn i Grekland och FYROM?
Bryter mot reglerna och orsakar detta?

Är detta i linje med de olympiska idealen och den atletiska kultur som sporten handboll står för?
Den grekiska delegationen, som är i ständig kontakt med ministeriet för idrott i Grekland och UD, kunde efter att ha gått igenom alla alternativ besluta att lämna matchen. Disciplinnämnden i turneringen, efter beslut i överklagandekommittén, dömde vårt landslag ut ur turneringen och ålade Greklands handbollsförbund böter på 25 000 euro.

Så vilket budskap ger den europeiska federationen till idrottsvärlden och minderåriga idrottsmän?
Att de som lagligt sanktionerade förlorade och den som bryter mot folkrätten och den olympiska andan vinner matchen med 10-0?

Herr ordförande!
Försvarandet av lag och efterlevnad av regler berör oss alla.
Vi ber om ert stöd i denna mycket viktiga fråga och att ingripa för att förhindra en upprepning i framtiden, denna uppenbara orättvisa mot Grekland, främst på bekostnad av idrottskultur.

Er
Stelios Aggeloudis
Medlem av den Grekiska olympiska kommittén”

Återstår att se huruvida IHF agerar i frågan.