Finalklart i U21-VM – Kroatien knep historisk plats

Ivan Eres och hans Kroatien har nått en historisk final. Foto: IHF.

Semifinalerna i U21-VM är avgjorda. Det står nu klart att det blir Frankrike mot Kroatien i en heleuropeisk final.

Under gårdagen avgjordes semifinalerna i U21-VM. Den tidiga matchen bjöd på en repris från gruppspelet, då Frankrike ställdes mot Egypten. Nordafrikanerna vann gruppspelsmatchen med 37-32 och hade idel segrar i turneringen. Drömmen om en final dog dock på lördagskvällen.

Även om Egypten inledde bäst, och gick till 7-3, blev det ingen finalplats. Frankrike kunde tidigt vända på underläget och gick till halvtidsvila i en 19-16-ledning. Ledda av Noah Gaudin, som stod för sju mål, kunde Frankrike till slut också bärga en 35-33-seger.

Den franska 98-kullen har därmed chansen att kröna sin juniortid med ytterligare ett guld. Fransoserna vann som bekant U18-EM 2016 och U19-VM 2017 medan det blev silver i U20-EM i fjol.

Även den andra semifinalen bjöd på en repris från gruppspelet – och precis som då var det Kroatien som gick segrande ur mötet mot Portugal. Via en 31-28-seger såg kroaterna till att bärga en första, historisk, finalplats i U21-sammanhang.

För tre år sedan möttes Frankrike och Kroatien i finalen av U18-EM och det återstår nu att se om Frankrike åter vinner eller om Kroatien får en sen revansch.

Finalen spelas redan i eftermiddag, då det är avkast i Vigo klockan 16:30.