EXTRA: Mellegård missar U21-VM – LUGI-spelaren ersätter

P96/97-landslaget jublar efter en VM-seger 2015.

Den svenska kantstjärnan Emil Mellegård missar sommarens U21-VM i Algeriet på grund av en skada. Ersättaren blir Adam Tumba från LUGI HF.

Otur i turen, så kan man kalla det svenska P96/97-landslagets uppladdning inför U21-VM 2017. De hade som bekant ”tur” att få en fribiljett i mästerskapet när Oceanien avstod sin plats men ”otur” då truppen drabbats av flera tunga avbräck.

Sedan tidigare har ju Lukas Nilsson lämnat denna generation i förtid på grund av sin exceptionella förmåga. Inför mästerskapet har sedan skada satt stopp för Felix Claar och nu kommer nästa trista besked: Emil Mellegård tvingas tacka nej.

Även Mellegård lider av en skada som kräver rehabilitering och vänstersexan med den fina utvecklingskurvan följer nu alltså inte med till Algeriet.

Förbundskapten Uffe Nyström har en naturlig ersättare i sommartruppen då Adam Tumba från LUGI HF var uttagen som reserv bakom Mellegård. Det var redan planerat att Tumba skulle spela Scandinavian Open i juli så att Mellegård kunde rehaba inför U21-VM men nu får alltså Tumba stanna kvar i truppen.

Adam Tumba är född 1996 och fostrad i HK Ankaret från Bjärred. Bollsinnet finns i blodet då farfar hette Sven Tumba, främst känd för sina ishockeymeriter, och far heter Johan Tumba, före detta golfstjärna. Adam skiftade som 17-åring till LUGI HF där han så smått håller på att slå sig in i A-truppen.

U21-VM 2017 spelas för pojkar födda 1996/97 i Algeriet. Sverige kom med på ett wildcard sedan Oceanien lämnat tillbaka sin plats till mästerskapet. Det innebar att Sverige blev lägst seedat och därför landade i en riktigt tuff grupp.

Den 18 juli inleder Sverige mot Qatar och sedan väntar Frankrike, Egypten, Danmark samt Slovenien. Alla Sveriges matcher i U21-VM spelas i La Couple D’Alger Arena och de fyra främsta i varje grupp avancerar till slutspel.

18 juli
20.00 Qatar – Sverige

19 juli
18.00 Sverige – Frankrike

21 juli
14.00 Egypten – Sverige

22 juli
16.00 Danmark – Sverige

24 juli
10.00 Slovenien – Sverige

I slutspelet ställs Sveriges grupp B mot lagen i grupp A i åttondelsfinal. Det innebär något av följande lag: Tyskland, Norge, Färöarna, Ungern, Sydkorea och Chile. A1 möter B4 och så vidare.

26 juli
Åttondelsfinaler

27 juli
Kvartsfinaler

29 juli
Semifinaler

30 juli
Final

Sveriges trupp

Mv:
Anton Hagvall, IK Sävehof
Erik Pettersson, Alingsås HK

V6:
Adam Tumba, LUGI HF
Johan Dahlin, Ystads IF

M6:
Markus Sjöbrink, Eskilstuna Guif
Oskar Cosmo, OV Helsingborg

H6:
Emil Hansson, Eskilstuna Guif
Oliver Wigmark, Redbergslids IK

V9:
William Bogojevic, IK Sävehof
Nicklas Paradis, Lugi HF

M9:
Alfred Jönsson, Lugi HF
Emil Hansson, Ystads IF
Jonathan Edvardsson, IK Sävehof

H9:
Anton Hallbäck, Ystads IF
Lukas Sandell, Ystads IF
Andreas Lang, Ricoh