EM: Tolfteplats för U17-damerna – räcker för VM-biljett

Sverige slutade tolva i U17-EM. Bild: Montenegro Handball Federation.

De svenska U17-damerna var nära mot Frankrike i den sista placeringsmatchen i EM – som gällde en elfteplats. Efter ledning under stora delar av matchen blev det till slut en knapp förlust med siffrorna 29–31. Sverige slutar därmed tolva.

Under helgen avgjordes Sveriges slutplacering i U17-EM i Montenegro. Sverige och Frankrike spelade en placeringsmatch för att bestämma elfte- och tolfteplatserna och det var svenskorna som inledde starkast. I den första halvleken hade Sverige en 9–5-ledning och kunde gå till halvtidsvila med 18–15.

En kvart in i den andra halvleken lyckades Frankrike gå i kapp och gick om, efter två snabba kontringsmål. Matchen slutade 29–31 och därmed blir Sverige tolva i årets EM-slutspel. Det räcker för att laget ska kvalificera sig för VM. Flest mål i Sverige gjorde Skuru IK:s Alice Salmi.

– I dag var vi bra första kvarten i första halvlek, men till andra halvlek gick vi in på samma sätt som vi inledde matchen i går. Tyvärr tappade vi de sakerna som vi har kämpat med hela mästerskapet. Det är skönt att topp-13 i alla fall räcker för att ta sig till VM, säger förbundskapten Pontus Ward Wiklund till handbollslandslagets hemsida.

FRANKRIKE–SVERIGE 31–29 (15–18)
Frankrike: Lilou Pintat 6, Emma Tucella 5, Delia Golvet 4, Nina Perret 4, Salome Pourchez 3, Nina Dury 3, Clara Bomble 2, Imen Chagh 2, Louane Texier, Clemence Nkindanda.
Sverige: Alice Salmi 5, Emma Mihailovic 4, Stella Huselius 4, Isabel van Kerkvoorde 3, Cassandra Värja 3, Thea Kylberg 2, Elise Lönnegren 2, Perla Rainey Malmberg 2, Stina Wiksfors, Sol Karlsson, Ellie Hammarström, Natalie Hübbert.

Länk: Tolfteplats för U17-damerna i första mästerskapet