Egypten tog första U21-medaljen på 20 år

Bronsmedaljörerna Egypten. Foto: IHF.

En lång väntan är över. På söndagseftermiddagen tog Egypten sin första medalj i U21-VM sedan 1999.

Efter ett imponerande mästerskap med idel segrar förlorade Egypten gårdagens semifinal i U21-VM med 33-35 mot Frankrike. Nordafrikanerna fick istället ladda om för en bronsmatch mot Portugal – och drog där det längsta strået.

Efter att ha gått till halvtidsvila i en 17-15-ledning stack Egypten ifrån tidigt i andra. När klockan tickade upp mot 45 minuter hade ledningen vuxit till sex bollar och Egypten kunde sedan kontrollera tillställningen. Segersiffrorna kunde till slut skrivas till klara 37-27.

För Egypten var det första medaljen i U21-VM sedan bronset 1999 – och raden av misslyckanden är därmed slut. Det här var nämligen den fjärde bronsmatchen som Egypten spelade sedan 2009.

Portugal får alltjämnt vänta på sin andra VM-medalj. Bronset från U21-VM 1995 är fortsatt den enda medaljen de bärgat. Högernian Diogo Silva kunde dock, av allt att döma, ordna skytteligasegern i förlustmatchen. Portugisens sex mål innebar att han tog sig förbi Gregor Ocvirk (Slovenien) i skytteligatoppen – och avslutar turneringen på 76 gjorda mål. Hos finallagen är det Ivan Martinovic (Kroatien) som är närmast bak Silva, på sina 56 mål.

Matchens spelare blev Egyptens Seif Elderaa.