Danmark för starkt i U17-landslagets debut

Pontus Ward Wiklund, förbundskapten för U17-damlandslaget. Foto (arkiv): Michael Erichsen/Bildbyrån.

Det var premiär i blågult för 16 spelare i U17-landslaget i helgen. Då kom de rödvita grannarna igång bättre och toppade dubbelmötet resultatmässigt, sju respektive elva plusmål.

För säkerhets skull var det en match på var sida sundet när de svenska och danska spelare klev ut på planen som landslag.

Starten skedde i Köpenhamn i lördags där Sverige ledde med en boll i paus. Slutet hade förbundskapten Pontus Ward Wiklund gärna skrivit annorlunda med sina adepter, Danmark delade ut en fartfylld läxa och resultattavlan visade 32–25.

– Jag tycker alla försökte och gjorde det de skulle göra. Sen är det mycket vi har att förbättra. Vi får ta oss hem och jobba, så ska vi göra det så bra som möjligt, sade Ward Wiklund till handbollslandslaget.se.

Emma Mihailovic nätade nio gånger innan Sverige tog över värdskapet med returen i Svalöv. Där fick de nya landslagsaktörerna pröva lagmoralen med spel i underläge under nästan hela matchen.

Cassandra Värja och Isabel van Kerkvoorde skapade störst utrymme som fyramålsskyttar, allt i allt var ytorna större för Danmark som slog till 36 gånger i matchen.

– Vi får utvärdera vad det kan bero på. Där Danmark är nu var vi inte i närheten av, så vi får se om vi kan korta ner det avståndet fram till mästerskapet, sade Ward Wiklund till landslagets officiella hemsida efter 23–36.

Sverige behöver förvisso inte gräva ner sig i styrkeförhållanden, mycket kan ske tidigt i landslagslivet. Ett som är säkert är att EM i Montenegro startar 5 augusti och U17-landslaget kastar loss i tre gruppspelsmatcher.

Danmark–Sverige 32–25 (14–15)
Målskyttar, Sverige
: Emma Mihailovic 9, Isabel van Kerkvoorde 3, Alice Salmi 2, Sol Karlsson 2, Stella Huselius 2, Ellie Hammarström 2, Stina Wiksfors 1, Thea Kylberg 1, Cassandra Värja 1, Elise Lönnegren 1, Natalie Hübbert 1.

Sverige–Danmark 23–36 (11–16)
Målskyttar, Sverige
: Cassandra Värja 4, Isabel van Kerkvoorde 4, Perla Rainey Malmberg 3, Emma Mihailovic 2, Stella Huselius 2, Alice Salmi 2, Stina Wiksfors 2, Elise Lönnegren 2, Sol Karlsson 1, Ellie Hammarström 1.