Damer U 18 – Jämn premiär i European Open gav oavgjort

Matchen, som spelades 2 x 20 minuter, började i ett högt tempo där båda lagen visade mycket energi på planen. Båda satte sitt försvarsspel rätt omgående, men hade svårt med anfallsspelet då de råkade ut för några tekniska fel.

– Vi har tränat väldigt mycket men det var länge sedan vi spelade en match tillsammans, så vi får se hur spelet ser ut, säger förbundskaptenen Erik Larholm innan matchen.

Sverige kunde dock efter några minuter gå upp i en tvåmålsledning genom kantspelaren Carolina Ingesson. Polen med sitt väldigt snabba spel, där de trycker på avspel, kunde skada Sveriges försvar och efter 5 minuter kvitterade de till 2-2, och kort därefter dessutom tar ledningen med ett mål.

Efter att Sverige gjorde några byten kunde tjejerna släppa handbromsen och spela ett tryggare anfallsspel och gå upp i ledningen igen. Dessutom stod Rebecca Nilsson (Skuru) i det svenska målet för en hel del räddningar, inklusive en straffräddning.

– Vi har inte så bra koll på Polen, men vi ska fokusera på vårt försvarsspel, ha en massa energi och gå på mål. Några av tjejerna har spelat tillsammans, men vi har några nya spelare också.
– Förhoppningsvis släpper nervositeten snabbt så vi kan komma upp i vår högsta nivå vilket är väldigt bra, kommenterade förbundskaptenen Erik Larholm.

En temporik start där inget av lagen lyckades skaka av sig det andra i första halvlek som slutade 7-7.

I andra halvlek kom de svenska tjejerna ut och visade upp ett aggressivare försvar och ett kreativare anfall, men efter 3 stolp- och ribbträffar i rad kunde Polen ta kommandot i andra halvlek med ledning 9-8.

– Vi ska ha roligt på planen och tjejerna ska ut och göra det de tycker är roligt med handboll, då är de som bäst, fortsätter Larholm.

När Sverige sedan drog på sig utvisningar, var det upplagt för att Polen skulle ta ledningen, men istället vann Sverige utvisningsperioderna och kunde återigen vända matchen till sin fördel, tack vare ett väldigt bra försvars- och målvaktsspel som ledde till kontringar.

Dessutom visade tjejerna upp ett fint spel med mycket rörelse som öppnade upp det polska försvaret. När det sedan var Polens tur att åka på utvisningar, lyfte de svenska tjejerna upp sitt försvar och nollade Polen, samtidigt som det öppnade upp för de snabba svenska spelarna att kontra in mål och ge Sverige den första tremålsledningen i matchen.

Matchen fick ett spännande avslut då Polen, som krympt avståndet till Sverige från tre mål till ett, vid matchens slut får ett frikast som till publikens förtvivlan blir mål.

Även om de svenska tjejerna visade upp ett bättre spel i andra halvlek, fick de nöja sig med en poäng efter 14-14 mot Polen i sin första European Open-match.

I kväll klockan 21:00 i Lisebergshallen möter tjejerna Danmark, som tidigare idag vann sin första match mot Slovenien med hela 26-13.
– Det kommer bli kul att möta Danmark, och det är viktigt med bra matcher inför VM.

– Vi får se hur första matchen utspelar sig, och bygga vidare på det inför Danmarksmatchen, avslutar Erik Larholm.

Matchen i minuter:
Första Halvlek: (5 minuter) 3-3, (10 minuter) 4-4, (15 minuter) 6-5, (20 minuter) 7-7.
Andra Halvlek: (5 minuter) 8-9, (10 minuter) 11-10, (15 minuter) 13-11, (20 minuter) 14-14.

Målskyttar i Sverige:
Carolina Ingesson (Skogås) 2, Julia Olsson Lugi) 2, Hannah Flodman (VästeråsIrsta) 2, Hannah Sheuer Larsson (Skogås) 2, Thea Stankiewicz (Bjarg IL) 1, Annie Ljuhs (Kungälv) 1, Emilia Lindmark (Kungälv) 1, Amelia Lundbäck (Beid) 1, Frida Rosell (Skogås) 1, Olivia Löfqvist (Lugi) 1.