”Zacke” vägrar ge upp EM: ”Min högsta önskan att vara med”

Mattias Zachrisson. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

I somras skadade Mattias Zachrisson sin vänstra axel och sedan dess har landslagsspelaren kämpat hårt för att komma tillbaka. I en intervju med Handbollskanalen lämnar högersexan en uppdatering på skadeläget.
– Det ser inte ljust ut, men det är inte kört heller. Min högsta önskan är att vara med i hemma-EM, säger han.

I somras skadade Mattias Zachrisson sin vänsteraxel, en tuff smäll med tanke på att det är skottarmen och ett EM på hemmaplan väntar i januari. Ett par månader har gått sedan dess och Handbollskanalen fick en pratstund med högersexan om hur det egentligen går för honom under hans rehabilitering.

– Direkt efter operationen sa läkaren att jag tidigast kommer att kunna spela handboll igen i mitten av februari, men samtidigt sa han när jag lämnade sjukhuset att jag kan vara klar i slutet av december. Grejen då är att klubben måste släppa mig till ett mästerskap utan att jag har spelat match i Tyskland och det är inte det lättaste, berättar ”Zacke”.

– Jag tror att jag måste göra ett par matcher för Berlin för att jag ska få igenom det
i klubben. Men jag har som målsättning att spela EM och även om jag tränar hårt för en comeback oavsett har jag fortfarande EM i bakhuvudet.

Redan två veckor efter operationen började 29-åringen att träna i vatten för att få upp rörligheten i armen.

– Det gjorde jag under ett par veckor. Efter det har jag tränat med en här i Tyskland som är väldigt duktig och som jag har stort förtroende för – och utöver det har jag börjat köra övningar i gymmet. Nu kör jag i stort sett samma varje dag men i takt med att det känns bättre så kan jag öka vikterna.

Det låter ju väldigt hoppfullt och som att det går framåt?

– Absolut, men samtidigt var förra veckan den första där jag kunde springa. Innan dess har jag bara kört cykelintervaller eftersom axeln inte ska få för mycket stryk, vilket den kan få om jag springer som vanligt. Nu springer jag på löpband och då gör det lite ont ibland eftersom axeln inte är van vid det.

– Men visst går det framåt, sen har jag vissa sämre dagar och vissa bra dagar. Jag tycker själv att jag har haft en kurva som går uppåt hela tiden, men så var förra veckan den sämsta veckan sedan jag började rehabträna och det går inte att säga varför.

Det låter som att alla svenska supportrar får räkna med ett sent EM-besked från Mattias Zachrisson?

– Om jag överhuvudtaget kommer att kunna spela EM kommer det att bli ett sent besked ja, det kommer nog inte förrän mitten av december. Det är svårt också eftersom jag har fått så olika besked. Min rehabtränare säger att om allt går som det ska utan bakslag kommer jag att kunna spela i december, medan läkaren säger februari. Problemet just nu är att min vänstra biceps krånglar och därför får jag inte ha för hög belastning av den anledningen.

Mattias Zachrisson har onekligen haft otur de senaste åren. Inför VM i Danmark och Tyskland förra året var högersexans medverkan osäker eftersom han bröt foten ett par månader före mästerskapet skulle starta.

– Då kom jag precis tillbaka i tid till VM, men jag hade problem med foten hela mästerskapet och skadade mig på nytt i slutet också. Jag har haft en del oflyt de senaste åren och det är tufft, jag blir ju inte direkt yngre heller.

– Min högsta önskan är att vara med i EM, speciellt eftersom det är på hemmaplan. Det skulle vara surt att missa VM i Egypten 2021 också, men det händer att man missar mästerskap. Däremot vill man verkligen inte missa ett mästerskap på hemmaplan, eftersom det bara är något man får uppleva en gång i livet. Och jag kommer ju inte att spela i landslaget i tio år till, så det är klart att det smärtar. Men jag har inte gett upp hoppet.

Publikfavoriten berättar att det har varit ett par tunga månader.

– Det är tuffast mentalt, jag träffar ju sällan laget utan tränar på egen hand. Och det har bara gått två månader.

De senaste tio åren har en sak varit mer eller mindre säker: Mattias Zachrisson och Niclas Ekberg har varit givna på högersex-positionen i landslaget. Men nu kan alltså landslaget tvingas klara sig utan duon – ”Zacke” är skadad och Ekberg har tagit en paus från landslagsspel.

– Någon gång kommer det en generationsväxling, så är det ju. Varför Ekberg har tagit paus kan jag inte svara på, det är som det är. För min del är det inte frivilligt, skador hör ju till. Nu är det inte jag som är tränare men Daniel Pettersson har fått större förtroende
i Magdeburg och gör det riktigt bra. Dessutom har Valter Chrintz, trots att han är väldigt ung, redan visat att han kan prestera på den nivån, säger ”Zacke” och avslutar.

– För min del vet jag inte om jag ens skulle ta plats efter att inte ha spelat handboll på fem månader. Men det är så klart min målsättning att vara med.