Wanne om varianter, ”Gotte” och tysk laganda

Hampus Wanne. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Sverige har blandat och gett så här långt under EM, men en spelare som presterat på topp mer eller mindre hela tiden är Hampus Wanne. I en intervju med Handbollskanalen berättar vänstersexan om varianten från SG Flensburg-Handewitt, samarbetet med Jim Gottfridsson och respekten han har för den tyska lagandan.

Det har varit lite sisådär med utspelen till de svenska kantspelarna under EM. Men det har inte riktigt stört Hampus Wanne, som på något sätt tagit sig in i matcherna ändå och gjort sina mål.

– Jag är ju inte här för att jag ska göra en massa mål och jag tycker att motståndarna väldigt tydligt har visat att de går långt ner på oss kanter. De vill inte att vi ska få lägen och det gynnar ju våra niometersspelare, framförallt nu när bollsläppet har blivit bättre. Annars har jag straffarna som hjälp för att komma in i matcherna och mitt samarbete med Jim (Gottfridsson) när jag springer in på linjen, säger Hampus Wanne till Handbollskanalen.

Samarbetet med Gottfridsson har naturligtvis den uppmärksamme lagt märke till. Wanne smyger in på linjen och då är Flensburg-kompisen ”Gotte” snabb med att hitta sin lagkamrat.

– Vi är väldigt bra polare och det har ju med det att göra, att vi klickar. Och så har Jim en otrolig blick för spelet och det känns som att han ser allt hela tiden egentligen. Springer jag bara in på linjen och är tillräckligt fri så kommer en bra pass att komma. Och får jag inte passen har han räknat ut vad motståndaren gör och ger någon annan spelare ett gyllene läge.

– Hoppas inte att han läser det här nu. Gör han det lär jag få höra om det senare, säger Wanne och skrattar.

Var kom den här varianten ifrån?

– Det var i Flensburg vi började med den. Det är ju alltid en avvägning för hur ofta man kan använda sig av den, men det blir rätt tydligt under de första anfallen hur pålästa motståndarna är och märker jag att de inte är det brukar varianten funka rätt bra.

– Är de med på varianten är det helt okej eftersom deras tvåa då måste ta ett halvt steg ner när vi kommer upp i anfall. Det i sin tur ger vår vänsternia mer utrymme, så jag ser bara fördelarna med att motståndarna måste ha fler saker att tänka på.

Hampus Wanne har definitivt gett motståndarna mycket att tänka på under EM. 28-åringen har varit nästintill ostoppbar på sin kant och han har dessutom satt dit varenda straffkast han har tagit. Men om Sverige ska lyckas besegra kvällens motståndare Tyskland krävs det ännu bättre prestationer från hela laget.

– Vi måste hålla ner de tekniska felen. Och om vi är en man mer ska vi lyckas göra 2–0 på dem. Annars tycker jag inte att vi ska göra det svårare än vad det är, vi har trots altl vunnit de två senaste matcherna stort.

Vad tror du att det blir för typ av match mot Tyskland?

– Det är svårt att säga med tanke på att de har så många nya, men de nya de har tagit in är riktigt bra Bundesligaspelare. Men de kommer så klart inte att vara lika samspelta som de hade varit om de hade haft ett helt ordinarie lag.

– En sak kan man vara säker på och det är att de inte ger sig. De kommer aldrig att lägga sig ner och tycka synd om sig själva utan istället göra det bästa av det och hitta kraft i alla motgångar, avslutar Hampus Wanne.

Ska Sverige ha fortsatt chans på semifinal gäller det att Tyskland besegras. Kanske lyckas Sverige med hjälp av en viss variant.