VM-special: Frändesjös förstasexa – ”Snabba bolltransporter, gärna över zoner”

TV3-experten Martin Frändesjö listar vem, vilka och vad som är hetast under handbolls-VM 2019. Från studiopositionen tar landslagslegendaren, med sina exceptionellt skarpa handbollsögon, ut en förstasexa som förtjänar det, samt bänkar något han är mindre imponerad av.

1. Vinna eller försvinna

Sverige har haft några minnesvärda triumfer mot Danmark, där just danskarna gått in med ett tydligt favoritskap, här har ni två:

*OS i London 2012, kvartsfinal, Danmark var favorit, men Sverige lurade skjortan av danskarna med ett målvaktsspel av yttersta världsklass, där Johan Sjöstrand (40 procent) var en gigant i kassen. Försvarsspelet, som var ramstarkt men som kryddades upp med en Jonas Källman som låg högt mot Mikkel Hansen, vilket gjorde att Danmark blev ordentligt störda. Samt Fredrik Petersens roll som mittnia, ytterligare en överraskningsfaktor. Här vann Staffan och Ola en jordskredsseger över Ulrik Wilbek.

*Förra årets EM-semifinal i Zagreb. Flera skador och ett oerhört tufft utgångsläge för Sverige. Men med ett fenomenalt målvaktsspel av Andreas Palicka (39 procent) och med två superjokrar i Linus Arnesson och Mattias Zachrisson så löste Sverige den matchen efter förlängning. En bragdinsats av Sverige och Kristjan Andrésson som styrde matchen till svensk favör när det såg som svårast ut. Gemensam nämnare för båda vinsterna – Sverige överraskade Danmark med att göra det oväntade. Kanske har Kristjan någon ny överraskning på gång …

2. De tre musketörerna

Niklas Landin, Rasmus Lauge och Mikkel Hansen. Inget lag i VM har tre lika stora superstärnor som Danmark och de är dessa som ska visa vägen till Danmarks första VM-guld någonsin.

*Niklas Landin har den högsta höjden av alla målvakter i VM och formen har varit stigande under vintern i klubblaget Kiel. I VM ligger han på 40 procent och hade 31 procent mot Norge. Kan svenskarna få hål på honom är mycket vunnet.

*Rasmus Lauge, en av de bästa duellspelarna i världen. Det är oerhört svårt för försvarsspelare om de ställs ensamma mot Lauge. Se också upp med kontringen när han driver upp bollen på mittnio-position, här är han grym.

*Mikkel Hansen, har världens bästa skott och kan göra mål från alla vinklar. Sverige måste sätta press på Mikkel, för det går inte att blocka honom. I 6–5- och 7–6-spelet är han också bäst i världen, gör alltid rätt, både hans skott och passningar har en läskig precision.

3. Defensiven

Mot Norge fick Sverige inte försvars- och målvaktsspel att stämma. Felprioriteringar och svagt duellspel var anledningen till att vi inte fick grepp om norrmännen. Sedan är Norge ett oerhört skickligt lag, och skulle de avancera till semifinal så förvånar det mig inte om de går hela vägen. Men mot Danmark blir det annorlunda. Först och främst handlar det väldigt mycket om firma Hansen/Lauge. Ligger vi inte tätt på dem så smäller det. I Hansens fall handlar det om hans skott som har den bästa precisionen i världen, här går det nästan inte att täcka, utan ligg på honom från start. Lauge är en annan spelartyp, han vill utmana och är ruskigt tung att möta, speciellt när han kommer i fart, både på mittnio och vänsternio. Här måste farten dämpas och när Lauge tar sats är det en signal till att vara på sin vakt.

Dessutom har båda dessa ett bra samarbete med Danmarks mittsexor. Lasse Svan ute till höger, en av de bästa i världen och här kommer vår vänsteretta få värdera om att släppa högernia (Øris eller Mensa) brett eller utspel till Svanen. Utöver dessa har Danmark givetvis en uppsjö spelare men det är dessa det kommer att handla om. Men vi måste först och främst lägga energi på firma Hansen/Lauge och därefter lösa följdfrågorna.

4. Luckorna

Tittar vi på våra grannar, Norge och Danmark, så spelar de två liknande försvarsspel. Norge som hela tiden jobbar tillsammans, fyller på och hela tiden har en medspelare vid ens sida, effektivt och fantastiskt att skåda. Danmark jobbar också som ett kollektiv, men tar lite mer individuella beslut och står lite mer på «sin» spelare, medan Norge hela tiden flyttar sitt lag mot bollsidan. Detta ska vi utnyttja i kväll tycker jag. Snabba bolltransporter, gärna över zoner och till slut breda attacker (lucka 1) mot exempelvis Magnus Landin på vänstertvåan, det svaga kortet i Danmarks mittförsvar. Dessutom måste Sverige börja få ut mer av sina kantspelare (lucka 2) och detta hänger också ihop med det breda spelet och snabba bolltransporter. Tycker också att Danmarks mittförsvar, nu utan Rene Toft Hansen, kan ibland agera lite osynkat (lucka 3).

Och till sist, kontringarna (lucka 4), Sverige måste löpa som aldrig förr. För om Sverige ska vinna matchen med två mål så måste vi minst göra 30 mål, vinner Sverige med 29–27 så får inte Norge vinna med mer än 3 mål mot Ungern eller 4 mål men då får Norge inte göra mer än 29 mål, och blir det 29–27 till Sverige och 29–25 till Norge i sin match blir det faktiskt lottning mellan Sverige och Norge om en semifinalplats. Enklast är att vinna med tre mål, då behöver Sverige inte bry sig om något annat. Men att bara vinna mot Danmark, i Boxen Herning, är på förhand en nästan omänsklig uppgift. Danmark kan i sin tur förlora med 4–5 mål och ändå gå vidare. Så det är upplagt för en rafflande kamp.

5. Slarv

Detta måste bort. Femton tekniska fel mot Norge är naturligtvis alldeles för mycket. Inspel till vår mittsexa, där Norge inte markerar linjespelaren i ena sekunden och när inspelet kommer så nyper norrmännen bollen. Prioriteringsordningen blir viktig, att först vara ett tydligt och trovärdigt skotthot innan vi börjar söka våra mittsexor, kantspelare eller för den delen, kollegorna på nio meter.

6. Tyskland och Frankrike

De två tungviktarna gick alltså vidare till semifinal, och det finns ett par gemensamma nämnare lagen emellan. I försvarsspelet spelar båda lagen ofta på gränsen men är samtidigt skickliga på att känna av domarens nivå, här blir det intressant att se hur domarna dömer när semifinalerna ska spelas, vilken blir bedömningsnivån när sidorna korsas, när fysik mot teknik möts? Tyskland spelar med fart och fläkt, den motståndaren som kan bromsa farten har en god möjlighet att vinna sin semifinal mot Tyskland.

Frankrike har ett brett material, Karabatic är tillbaka och blir självklart farliga i semin, men frågan som kvarstår blir, vilken nivå kommer de franska målvakterna upp till? Tyskland har publiken, det rutinerade danska domarparet, Gjeding/Hansen, lyckades inte stå emot trycket under hela matchen mot Kroatien, och detta blir också en faktor i Hamburg, som talar till Tysklands fördel.

Bänken – 7-6-spelet

7–6-spelet är tydligen på väg bort. För nu viskas det i korridorerna att en del regeländringar är på gång, och det är så välkommet. Hoppas det försvinner så fort det bara går. Jag tycker att 7–6-spelet har förstört väldigt mycket av handbollens DNA, taktiska variabler är som bortblåsta och massor av tränare tar till 7–6 när spelet inte funkar som första alternativ. En primitiv lösning som bara gör handbollen mindre attraktiv. Men Danmark kommer säkert att använda det i kväll, de har ju Mikkel Hansen och det krävs en artist på den nivån för att få en ordentlig fördel av spelet. Hoppas dock att det är sista gången vi ser det i ett mästerskap.

/Martin Frändesjö

Sändningstider

Onsdag 23 januari:
17.30, Viaplay/TV10: Norge–Ungern
17.55, Viaplay: Frankrike–Kroatien
19.30, Viaplay/Tv3: Danmark–Sverige
20.25, Viaplay: Tyskland–Spanien