VM-special: Frändesjös förstasexa – ”Äntligen dags för den stora duellen med grannen Norge”

TV3-experten Martin Frändesjö listar vem, vilka och vad som är hetast under handbolls-VM 2019. Från studiopositionen tar landslagslegendaren, med sina exceptionellt skarpa handbollsögon, ut en förstasexa som förtjänar det, samt bänkar något han är mindre imponerad av.

1. Framtidsduellen

Äntligen är det dags för den stora duellen med vår granne Norge. En match som kan bli en brytpunkt vad gäller framtiden. Sverige kan befästa sin position som en given medaljkandidat framöver, medan Norge kan backa upp sitt självförtroende att vinna VM-guld med ytterligare en tung vinst. Det laget som vinner i kväll tar ett stort strategiskt steg in i framtiden. Hur blir matchen då?

Får Norge till målvakts- och kontringsspelet, ja då minskar pressen på dem i anfallsspelet och då blir det fördel Norge. Kan Sverige istället vinna målvaktsmatchen och bromsa Norges omställningar, ja då är det fördel Sverige.

Extra intressant blir det att se Sveriges anfallsspel ikväll, hur man mixar sina attacker utan Jim Gottfridsson? Och hur kommer Norge agera i sitt försvarsspel, som kan vara väldigt kompakt och följsamt, men där individer ibland kan agera på eget bevåg.

2. Målvaktsduellen

Turneringens bästa målvaktspar hittar vi i Sverige – Appelgren/Palicka. När de ställs mot Norges Bergerud/Christensen är det klar fördel Sverige på förhand. Men Bergerud är ung, har ett högt spel i sig och när det stämmer lyfter hela Norge. Christensen smyger i vassen, lite uträknad men alltid redo. Sverige däremot har två absoluta toppmålvakter, dokumenterat över lång tid och här har Kristján alltid en redo om den andra inte skulle få tag på bollarna

3. Försvarsduellen

Norges försvarsspel har blivit bättre och bättre genom åren. De är inte så långa i mittförsvaret, och måste komma ut för att ta kontakt med motståndaren. Detta kan ibland öppna upp för linjespelaren, något som Egypten utnyttjade igår kväll. Men i det stora hela så jobbar Norge kompakt, elastiskt och frenetiskt i sitt försvarsspel. När detta fungerar ökar möjligheterna för de snabba omställningarna, vilket Norge vill åt till varje pris.

Sveriges försvarsspel är bland turneringens bästa, bara Frankrike har ett vassare, tycker jag. Frågan i kväll är hur många vi vill/kan byta in när vi går från anfall- till försvarsspel. När Sverige spelar försvarsspel är Max Darj otroligt viktig, han leder och är ofta en ledstjärna i svenska laget. Kim Ekdahl du Rietz, som ofta står vid Darjs sida, är en annan oumbärlig pjäs i defensiven, få spelare i världen är starkare än Kim. Därefter blir det intressant att se om Jesper Nielsen spelar, en hårdför försvarare som alltid är jobbig att möta.

4. Kontringsduellen

Här är Norge vassast i världen, de löper på allt, under de första 45-50 minuterna. Därefter brukar de, fullt naturligt, lugna ner det lite grann. Men bara lite grann. Kan Sverige ha ett organiserat hemlöp, vilket jag tror de kommer ha, är otroligt mycket vunnet. Men det gäller inte bara att springa hem, det gäller att ta emot den fart som Norge kommer med och framför allt inte ge Sander Sagosen för stora ytor att laborera med.

Sverige då, hur mycket kontrar de? Inte lika hysteriskt som Norge, utan lite mer med omsorg. Våra kanter löper konstant men vår andravåg är lite beroende på hur snabbt vi byter, om vi byter. Sverige har ett flygande kontringsspel i sig och jag tror de kan ta fram det om det krävs. Nu är ju i och för sig Jim Gottfridsson borta, och det blir intressant att se hur ersättarna löser «Gottes» löpande roll.

5. Anfallsduellen

I går vaknade Magnus Rød till på allvar, en spelare som kan bli hur bra som helst och kommer ha en nyckelroll i kväll. På andra sidan, eller i mitten, spelar Sander Sagosen, en gudabenådad spelare, bäst i världen i duellspelet med en blick för spelet som ingen annan har. Norge har sylvassa kanter, men där Björnsen ute till höger har hackat lite grann förfogar man över VM:s bästa vänsterkant i Magnus Jöndal.

Jokern heter Göran Johannessen, en brutal spelare som går max hela tiden. Hjärtat och kämpen i laget heter Bjarte Myrhol, en underbar spelare på linjen som hela tiden ligger och fiskar inspel från Sagosen. Norge har utöver dessa fyra, fem spelare som kommer komma in och avlasta.

Sverige då, utan Gottfridsson, i en sådan här viktig match? Jag tror att Sverige kan hamna i perioder då de definitivt kommer att sakna Jim, inget snack om den saken. Men man kan ju vända på det – Sverige kommer att bli mer oförutsägbara, och det kan stöka till det för Norge emellanåt.

Jag tror också att våra extremt spelskickliga högernior, Albin Lagergren och Kim Andersson, kan ta mer plats anfallsspelet nu. Det blir spännande att se Linus Arnesson i en större roll nu. I sitt tyska klubblag Bergischer har han gjort det fantastiskt som playmaker. Andreas Nilsson på linjen blir ytterligare en faktor ikväll, han kan både binda upp försvarsspelare och göra mål. Det blir intressant att se hur Norge tar emot «Stycket».

6. Gastkramande avslutning

Frankrike har fått upp ångan med bra försvarsspel och en bredd på truppen som gör att de kan hålla långt i turneringen. Semifinalen är nära.

Kroatien förlorade mot ett bättre Brasilien i går kväll. Handbollen är stor i Brasilien och jag tycker det är skönt att Kroatiens 7–6-spel var en av anledningarna till att de förlorade. Med denna brasilianska vinst så öppnas den gruppen upp och nu har fem lag chans att gå till semifinal – fascinerande.

Tyskland vinner vidare och har möjlighet att gå till semifinal, men möter Spanien och Kroatien i de två avslutande matcherna, svårtippat. Kroatien har ju som sagt Tyskland kvar och avslutar mot Frankrike, skapligt tuff avslutning även där. Med andra ord, en gastkramande avslutning har vi att vänta oss på den andra sidan.

Bänken – Domarna

Under slutskedet i matchen mellan Brasilien och Kroatien så började de norska domarna att leta offensiva fouls hos brassarna, väldigt tveksamma (Duvnjaks förstärkning var rent pinsam). Men ok, om domarna nu tycker att det är offensiv foul så måste det vara lika på båda sidor. Detta missade de norska domarna helt, och blåste inte offensiva fouls på kroaterna när det verkligen var läge. Så oavsett bedömning, blås lika åt båda håll i fortsättningen, det blir betydligt lättare att förhålla sig till som spelare.

/Martin Frändesjö

Sändningstider

Måndag 21 januari:
17.00, TV3/Viaplay: Sverige–Norge
17.55, Viaplay: Spanien–Brasilien
20.25, Viaplay: Kroatien–Tyskland
20.25, Viaplay/TV10: Egypten–Danmark