VM-kval: Nederländerna leder överraskande mot Portugal

Kay Smits och Nederländerna på väg mot VM i Sverige? Foto (arkiv): Carl Sandin/Bildbyrån.

De åtta sista europeiska platserna till VM nästa år fördelas i playoffmötet under påskveckan. Den första rundan gick i mål när Nederländerna fick hål på på Portugal borta.

Kay Smits (tio mål) siktade som vanligt in sig i den orangea tröjan och linjespelaren Samir Benghanem var aktiv i rycket efter paus. Allt i allt har Portugal ett jobb att göra i returen medan Nederländerna kom ett steg närmare sitt första världsmästerskap på 61 år.

I övriga kvaldueller luktar det klart avgjort mellan Kroatien och Finland på 13 bollars avstånd.

Det var inte bara Luka Cindric och Domagoj Duvnjak som härjade mot Ola Lindgrens landslag – Kroatien hade och använde en bred trupp för att närmast punktera dubbelmötet i halvtid.

– När vi förlorade stort mot Danmark för ett drygt år sedan hade vi stora problem och det fanns ingen geist. I dag ville vi något med matchen. Inställningen var mycket, mycket bättre, sade Lindgren till YLE med positiv syn på prestationen.

Tysklands åtta plusmål kontra Färöarna blir också svårt att röra i helgens kamp.

Tjeckien med nye coachen Xavi Sabate startar då helt lika mot Kiril Lazarovs Nordmakedonien. Zoran Roganovics Montenegro behöver hämta in två bollar på Grekland medan Slovenien är i större brygga, 31–34 inför bortamatchen mot Serbien.

VM-playoff (1:2)
Tjeckien–Nordmakedonien 24–24
Grekland–Montenegro 25–23
Portugal–Nederländerna 30–33
Tyskland–Färöarna 34–26
Finland–Kroatien 21–34
Slovenien–Serbien 31–34
Österrike–Island 30–34
Israel–Ungern 32–33