VM-kval: Island – Portugal

Aron Pálmarsson, Island. Foto: Ingrid Anderson-Jensen, http://nordlyset-fotografie.com/

Europa har nio platser att fylla till nästa års världsmästerskap för herrar i Frankrike. Från Europa är redan värdnationen Frankrike och de tre bästa lagen från EM 2016, Tyskland, Spanien och Kroatien klara.

18 lag gör upp om Europas sista platser och lagen har lottats mot varandra och bildar nio kvalmatcher. Den totala segraren från varje kvalmöte, som spelas i form av ett dubbelmöte (hemma/borta), kvalificerar sig till VM i Frankrike 2017.

Island – Portugal

Island är ett imponerande land som trots ca 320 000 invånare lyckats vaska fram många fina handbollsspelare. Höjdpunkten i den isländska handbollshistorien är självklart OS-silvret 2008 och EM-bronset 2010. Men efter detta har det varit skralt på framgångar för det isländska landslaget som faktiskt varit en besvikelse i de senaste mästerskapen.

Till världsmästerskapet i Qatar 2015 missade man faktiskt att kvalificera sig efter att ha förlorat i VM-kvalet mot Bosnien-Hercegovina. Island fick dock spela VM då ett wildcard delades ut. Väl där gjorde man inga större avtryck och slutade 11:a.

Med tanke på den överraskande förlusten i det senaste VM-kvalet bör Island komma väl förberedda till dubbelmötet mot Portugal.

Senaste gången Portugal deltog i ett världsmästerskap var 2003 när man själva stod som värdnation. Då slutade man på 12:a. 2006 var senaste deltagandet i ett Europamästerskap. En plats i VM 2017 skulle verkligen gynna handbollen i Portugal men det välmeriterade Island, med stjärnor som Aron Palmarsson och Gudjon Valur Sigurdsson, får ses som den stora favoriten.

Island tar emot Portugal i dag (söndag) i Laugardalshöll i Reykjavik, avkast 19:00. Om du har vägarna förbi så kostar en vuxenbiljett 2800 ISK (ca 200 SEK) och barn går in för 1200 ISK (ca 85 SEK). Returmatchen spelas onsdagen den 15:e juni i Portugal.

Handbollskanalen tippar: Island till VM.

Islands VM-kvaltrupp

Målvakter:
Aron Rafn Eðvarðsson, Alaborg
Björgvin Páll Gústavsson, Die Bergische Handball Club

Utespelare:

Arnór Atlason, St. Raphael
Arnór Þór Gunnarsson, Die Bergische Handball Club
Aron Pálmarsson, MKB Veszprém
Ásgeir Örn Hallgrímsson, Nimes
Bjarki Már Elísson, Fuchse Berlin
Bjarki Már Gunnarsson, Aue
Guðjón Valur Sigurðsson, FC Barcelona
Guðmundur Hólmar Helgason, Valur
Guðmundur Árni Ólafsson, Mors Thy Handball
Gunnar Steinn Jónsson, VFL Gummersbach
Kári Kristján Kristjánsson, ÍBV
Ólafur Andrés Guðmundsson, IFK Kristianstad
Róbert Gunnarsson, Paris Handball
Rúnar Kárason, TSV Hannover-Burgdorf
Stefán Rafn Sigurmannsson, Rhein-Neckar Löwen
Tandri Konráðsson, Ricoh HK
Vignir Svavarsson, HC Midtjylland ApS

Portugals VM-kvaltrupp
Uppgifter saknas