Världsspelarna har fått nog – skickar brev till IHF-presidenten

Mikkel Hansen. Foto: V Michel

Världens bästa handbollsspelare går nu samman med ett gemensamt mål: de vill att saker ska förändras inom handbollen och har skickat ett två brev: ett till IHF-presidenten DR. Hassan Mustafa och ett till EHF-presidenten Michael Wiederer, det skriver danska TV2 Sport.

Breven inleds med ”Dear Mr. President” och har under veckan landat på två skrivbord: Mustafas och Wiederers. En grupp av världens bästa handbollspelare på dam- och herrsidan, via spelarföreningen EHPU, står som avsändare.

– Med det här brevet vill vi informera dig om hur bekymrade vi är över den aktuella situationen inom handbollen och konsekvenserna av den fysiska belastningen, skriver spelarna i breven.

Budskapet är tydligt: världens bästa handbollsspelare vill inte längre acceptera den vardag som livet som professionell handbollsspelare innebär.

– Först och främst önskar vi att det blir lite mer fokus på det otroligt tuffa matchprogram vi har, säger Mikael Hansen till TV2 Sport.

TV2 Sport har tagit del av brevet och enligt den danska kanalen framgår det av brevet att spelarnas uppfattning är att IHF och EHF tvingar fram flera matcher över spelarnas huvuden utan att ta hänsyn till det tuffa matchprogrammet som redan är på plats.

EHPU har också lagt fram i en bilaga till brevet de skador som kom före och under VM i Danmark och Tyskland i januari. Det visar att potentiellt 38 spelare blev skadade före turneringen och ytterligare 23 skadade sig under de 17 dagar som VM varade. 31 av 61 skador hamnar dessutom i kategorin ”allvarliga skador”.

Spelarna har föreslagit för IHF och EHF att de ska ha ett möte under Champions Leagues Final Four i Köln.

– Vi önskar fler vilodagar under internationella turneringar. Framöver vill vi också att spelarna ska ha en representant i de beslutsfattande organen, till exempel i IHF, skriver de i breven.

LÄNK: Verdens bedste har fået nok: Sender brev til præsidenter