Uruguay till sitt första VM – Chile får hoppas på wildcard

Uruguay. Foto: Federacion Uruguaya de Handball

Den första upplagan av South and Central American Men’s Handball Championship blev en märklig historia både väntade och oväntade resultat.

Först och främst: Grattis Uruguay! Den eviga fyran i regionen säkrade en tredjeplats och där med också en biljett till VM 2021. Det blir nationens första världsmästerskap genom tiderna.

Uruguay har tidigare två fjärdeplatser i Pan American Games, tre fjärdeplatser i Pan-American Championship, tre fjärdeplatser i South American Games och en fjärdeplats i IHF Emerging Nations Championship. Det var nog ruggigt skönt att damma av sig det ryktet.

Vinsten mot Chile i öppningsmatchen blev helt avgörande. För i övrigt vann de båda mot Paraguay och Bolivia men förlorade mot Argentina och Brasilien.

Det här får också konsekvenser för Chile. Eftersom turneringen bara hade 6 deltagande lag är det på förhand bara 3 lag som får en biljett till VM 2021. Syd- och Centralamerika hade annars 4 platser men för att IHF ska kvittera ut biljetter krävs ett minimiantal av deltagande lag.

Chile får nu sätta sitt hopp till ett av de två wildcards som ska delas ut av IHF. Chanserna ser också skapliga ut med tanke på att:

-Chile gjorde ett så fint VM senast med en 16:e-plats.

-Regionen har fyra platser från början så att flytta den till en annan kontinent hade gjort fördelningen ännu mer skev.

-Det finns inga jättekonkurrenter om platsen utanför Europa. Möjligen att USA eller Kuba kan norpa den beroende på resultaten i NorCa i vår. Men Afrika har redan 7 platser, Oceanien ska inte ha någon och Asien fyllt sina 4 platser med sina 4 bästa lag. Svårt att se att Förenade Arabemiraten ska få ett wildcard den här gången.

Europa har redan 4 platser säkrade och kommer få 10 till genom playoff. Att då skicka båda wildcardplatserna dit för totalt 16 länder från Europa blir nog inte populärt i andra delar av världen. Då är det nog faktiskt bättre att det landar hos typ Chile.

Grattis också till Argentina som vann guldet i den här första upplagan av South and Central American Men’s Handball Championship. De besegrade Brasilien med 25-24 i det som på alla sätt var den avgörande matchen.

Veckans tröstpris också till killarna i Bolivia som ringdes in fyra dagar före turneringsstart för att möta världsstjärnor som Diego Simonet och Thiagus Petrus. Ingen lätt uppgift att bara ta ledigt från jobbet i Bolivia och dra till Brasilien. Det blev inte Bolivias riktiga A-landslag som även om de inte är vidare starka inte förlorar matcher med 7-82.

De fick hoppa in efter att Peru lämnat ett sent återbud till turneringen. De hade inte ekonomi att åka trots att det i december rapporterades i La Republica att de skulle ha löst betalningarna med hjälp av ett insamlingsevent. Fotografering med spelarna, matförsäljning och ett, citat, ”fantastiskt lotteri” hjälpte inte.

Slutställning
1. Argentina
2. Brasilien
3. Uruguay
4. Chile
5. Paraguay
6. Bolivia