Tyskland knep femteplatsen – Portugal ändå historiska

Andreas Wolff,tidigare Kiel men numera Kielce. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Tyskland gjorde jobbet till slut mot Portugal och vann femteplatsen med 29-27 (14-13) . Portugal behöver dock inte vara allt för ledsna då de åker hem med sin bästa mästerskapsplacering någonsin.

Ett B-betonat Tyskland började matchen mot ett A-betonat Portugal. Men även om Portugal lyckades rulla igång spelet och få iväg fler skott var det tyskarna som gjorde flest mål. Den store stygge Wolff i tyska målet gjorde sina räddningar, och några extra. För succémålvakten Alfredo Quintana i Portugal var det svårare att få tag på bollarna.

Framåt för Tyskland var det i princip Timo Kastening som fanns kvar av startspelarna. Men i första-sexans frånvaro glänste andra tyskar. Till exempel Flensburgs linje Johannes Golla som fångade bollar och målade tillsammans med niometerslinan Marian Michalczik, David Schmidt och Fabian Böhm. Det räckte till att tyskarna gick in till halvtid med ledning 14-13.

Resultattavlan gick inte sönder av för höga målsiffror men andra halvlek fortsatte med ihåligt försvar hos båda lagen. Men det såg också ut som två lag som inte ville förlora. Quintana räddade mer i andra halvlek och Portugal fick bättre utdelning på sina många luriga linjeinspel. I tyska kassen fick Johannes Bitter byta av Andreas Wolff som inte längre fick tag på avsluten.

Trots känslan av scenförändring följdes lagen åt nära, nära. Hos tyskarnas fördel fanns inhoppade Julius Kuhn på vänsternio som höll på att nöta ner nätmaskorna med sina sex mål i andra halvlek. En annan inhoppare var Jannick Kohlbacher på linjen. Den tyska mittsexan satte 28-26 med fyra minuter kvar. Det försprånget räckte.

Tyskland kunde vinna matchen med 29-27 och knep därmed femteplatsen framför Portugal. Men portugiserna har varit en av turneringens stora, om inte den största, överraskningar och sjätteplatsen är deras bästa resultat någonsin i ett stort mästerskap.