Turbulens i Koreas herrlandslag – åtta spelare stängs av efter jetlag-öl

Koreas flagga.

Åtta spelare från Koreas herrlandslag stängs av i två månader lagom till OS-kvalet. Anledningen är att spelarna ertappats med öl på en träningsanläggning, vilket är strikt förbjudet. Spelarnas ursäkt var att de nyligen kommit hem från en europeisk träningsturné och ville ”undvika jetlagen med öl”, rapporterar koreanska Yonhap News Agency.

Det är en praktskandal för Korea om nyheten stämmer att åtta landslagsspelare stängs av i två månader, lagom till att OS-kvalet mot Tokyo 2020 startar i Qatar den 17 oktober. Och som salt på såren så avgår förbundskaptenen Cho Young-shin, då denne tar på sig ansvaret för incidenten.

Koreanska Yonhap rapporterar också att avstängningen inte gäller några dussinspelare utan åtta återkommande spelare i det koreanska landslaget. Bakgrunden till avstängningen ska alltså ha varit att spelarna blivit ertappade med att dricka öl i deras korridorsboende på träningsanläggningen Jincheon National Training Center i Sydkorea, vilket är förbjudet.

Anledningen till att spelarna ska ha brutit mot reglerna ges med den annorlunda förklaringen att de ska ha velat slippa jetlag genom att bli lite lulliga på alkohol. Det Koreanska handbollsförbundet verkar ha varit sissodär nöjda med den förklaringen och stänger alltså av spelarna i två månader.

På tränarbänken tar assisterande tränaren Kang Il-koo över ansvaret tills vidare.