Tre punkter efter Sveriges seger mot Spanien

Felix Claar i Sverige. Foto: Magnus Andersson / BILDBYRÅN.

Sverige vann med 33–29 (13–12) mot Spanien i Linköping. De har därmed full pott så här långt i EHF Euro Cup – turneringen för nationerna som redan är klara för EM 2024. Här är Handbollskanalens tre punkter efter matchen:

REVANSCHEN

Visst, vad EHF Euro Cup är för något måste förklaras varje gång någon skriver om det och Spanien spelade kanske inte med samma intensitet som i bronsmatchen i VM för fem veckor sedan. Men att få möjligheten att studsa tillbaka, och sedan faktiskt göra det, ska inte underskattas. Det går bara att spekulera kring hur tongångarna hade varit om Sverige förlorat matchen med fem bollar. Att Sverige bara släppte in 29 mål – tio färre än senast – var dessutom ett styrkebesked. Det här var en revansch och ännu ett kvitto på att svensk herrhandboll är på rätt väg.

REVANSCHEN II

Felix Claar fick bära ett enormt ansvar på sina axlar under semifinalen och bronsmatchen i VM, sedan Jim Gottfridsson skadat fingret. Han fick göra det inför rekordpublik i Tele2 Arena och efteråt blev Gottfridssons frånvaro den stora förklaringen till Sveriges missade medalj. I kväll fick Claar visa att han är redo för en större roll i landslaget och han varvade egna mål (8) med inspel på linjen och samspel med matchens andra gigant, Eric Johansson. Han fick dessutom göra det hemma i Östergötland.

De orutinerade spelarna tog för sig

Det var många nya namn i kvällens matchtrupp och flera av dem visade vilja och mod (mot ett stundtals grinigt Spanien). Andreas Lang kom in i mitten av den första halvleken och stod för flera vassa aktioner. Stegisättningarna, beslutsamheten i avsluten och utspelen till kanten: Lang visade att han förtjänar fler chanser. Han var faktiskt en av få svenska spelare som hittade ut till kanterna. Här finns en klar förbättringspotential. På högerkanten fick Sebastian Karlsson debutera och han missade sitt klara läge (det var en riktigt bra räddning av Hernández) och Isak Persson kom in och gjorde en utmärkt insats med fyra mål. Elliot Stenmalm fick dessutom göra mål och stå för ett läckert inspel till Darj, vilken i sin tur missade sin lobb (det var en riktigt bra räddning av Hernández).