Torsk mot Argentina – då avgick Lino direkt i TV

Lino Cervar. Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån

Kroatien har segat sig igenom VM 2021 och under lördagskvällen kom den stora smällen. Förlust mot Argentina och vägen till kvartsfinal ser mycket svåråkt ut. Då valde förbundskapten Lino Cervar att på närmast klassiskt manér avgå i direktsänd TV.

”Lino på linjen” har länge varit en stor profil inom världshandbollen. Att hans avgång från det kroatiska toppjobbet inte blir ett litet pressmeddelande undangömt var ingen överraskning. Men att det skulle ske live i TV var kanske ändå något utöver det vanliga.

För efter Kroatiens tunga förlust mot Argentina var det precis vad Cervar meddelade. Han avgår. Kan han inte motivera laget till seger är det lika bra att lämna. Han poängterar att han tar sitt ansvar och leder laget färdigt i mästerskapet men att det sedan är tack och hej.

Det hela utspelade sig i den kroatiska kanalen RTL och video finns:

LÄNK: Artikel med intervju Lino Cervar

Ännu mer anmärkningsvärt är ju att det inte är 100% kört på kvartsfinal för Kroatien. Det är ju en nation som brukar ha nio liv. Det som krävs på måndag är seger mot, redan klara, Danmark samt att Argentina förlorar mot Qatar. Inte helt omöjligt, men Cervar känner ändå sig trött på jobbet.

Kvällens match då? Vi vet ju att Argentina är rätt så fina och VM 2021 är lite ”sista chansen”. Flera (alla?) av bröderna Simonet har aviserat att det är sista mästerskapet och veteranen Gonzalo Carou lär väl inte heller fortsätta länge till. Han VM-debuterade redan 2001 och var i VM 2003 med och slog Kroatien.

Så när Argentina gick upp till 6-1 var det inte helt oväntat men när Kroatien gjorde 12-13 i inledningen på andra halvlek var nog de flesta övertygade om att nu blir det Balkanseger. De löser det. Men icke.

Ett håglöst och energifattigt Kroatien levererade på låg nivå vilket gav ett hungrigt Argentina övertaget. Det var extra talande när Kroatien försökte med 7-mot-6 vilket ledde till två usla, snabba, raka avslut från niometer och pang – två mål i baken. Det blev inte ens spännande på slutet, mest sorgligt att se Kroatien men härligt att se Argentinas glädje.