Tollbring & Wanne: ”Vi är skitlika”

Jerry Tollbring & Hampus Wanne. Foto: Mikael Storm, M. Storm Foto

Sverige har med sig två vänsterkanter i världsklass till Kroatien. Den ene står redan på 72 mål i årets Bundesliga och har Champions League-guld i resväskan. Den andre gör sin debutsäsong för Rhein Neckar Löwen och blev bäste vänstersexa i Frankrike-VM senast.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

På lyxhotellet i Split drar herrlandslaget runt i Sverige-blå mjukisdräkter och badtofflor. Utanför lyser solen med tidig svensk vårvärme. Jerry Tollbring sitter i soffan i lobbyn och väntar när pressträffen ska börja. Hampus Wanne kommer ner några minuter senare.

Jag såg även att Jerry var bland de första att boarda planet från Köpenhamn till Zagreb. Hampus, du var sist in av alla. Säger det något om er?

H — Jaha, okej. Det tror jag inte ändå, det är nog gång till gång.

J — Jag dricker kaffe till exempel.

H — Jag dricker inte kaffe.

J — Det är bara en grej.

Spelarstilar då, om ni inte är olika som personer, hur är ni olika som spelare?

H — Jag tror att vi är rätt lika

J — Ja, jag skulle säga det med.  Vi är ungefär lika långa till att börja med.

H — Mm. Det är svårt, vi är skitlika. Eller, han skjuter straffar bättre än vad jag gör.

J — Haha, nae.

H — Jo, det kan inte jag.

J — Du har lagt straff i en CL-final, väl?

H — Semi, det är en jäkla skillnad.

J — Det har inte jag gjort.

H — Det var bara den, sen skjuter jag inte straffar.

Okej, om ni skulle få ta en egenskap av varandra då, vad skulle det vara?

J — Hampus snabbhet in i läget.

H — Då tar jag Jerrys straffar.

Förutom de många likheterna så skiljer sig de båda vänsterkanterna åt på cv:t. Hampus Wanne flyttade ner till Flensburg från Önnered redan som 19-åring sommaren 2013. Däremot är han mästerskapsdebutant i landslaget. För Tollbring bar det av till Tyskland förra sommaren, som 21-åring. Årets EM blir dock hans fjärde stora mästerskap med Sverige. Nu ska det nykomponerade V6-paret hjälpas åt för att nå medalj.

H — Vi har inte varit så mycket med varandra än, men jag tycker det fungerar klockrent. Jag har inställning i alla fall att försöka hjälpa Jerry så mycket som möjligt. Speciellt nu i landslaget. Det är inte som klubblag där man håller på över hela året, då vill man verkligen spela. Här är det en kort tid och vi är här för att ta medalj åt Sverige, då tror jag inte att det funkar att gå omkring och vara sura på varandra.

Hur hjälper ni varandra under matcherna?

J — Det är lite småtips här och där.

H — Och det kommer bli enklare nu när man kollat på video och så. Då kan man påminna om att ”Var med nu efter time-outen för nu kan den här grejen komma, täck han där då.

J — Det var som när vi mötte Ungern senast, Hampus har ju spelat mot Mikler (Ungerns målvakt), det har inte jag gjort. Då kan han säga lite hur han står och så, det hjälpte så att man fick dit några bollar.

H — Så gick det åt helvete för mig istället, haha.

J — Haha.

Det är så pass värdefullt ändå, de små små tipsen?

H — På den här nivån är det ju så. Sen är det ett tankespel också. Målvakten har ju sett videor på mig också förmodligen. Så jag vet att han har sett det och jag vet att han tänker si och så och han vet att jag vet att han vet, och så vidare.

Kollar ni på videos vänsterkanter för sig och mittnior för sig?

J — Nae.

H — Alla kollar tillsammans, sen kollar målvakterna lite extra vid sidan av.

Ni kör inget extra?

J — Man får om man vill.

Ni vill inte?

H & J samtidigt — Jag kör på känsla.

H — Kollar man för mycket videos så blir det att man tänker för mycket istället.

J — Precis. Det är enklare att bara köra sitt eget.

Om vi snackar Island då, vad vet ni där?

J — De har världens bäste målskytt genom tiderna, ler Jerry och syftar på sin vänsterkantskollega i Löwen, Guðjón Valur Sigurðsson, som har gjort makalösa 1798 mål för Island.

H — Och de har helt annat lag än när vi var på Island. Nu är Atlason med, Pálmarsson är med. Aron Pálmarsson är en av de absolut bästa i världen. Och nu är det mästerskap så nu kommer det vara på riktigt på riktigt.

Páll Gústavsson då, Islands målis, vad har ni på honom?

J — Lite sprallegubbe, väl, vad jag har sett.

H — Mm.

Hur passar det firma Tollbring/Wanne?

H — Det passar oss rätt bra. Vi har båda bra spänst så vi kan kanske vänta ut honom lite. Men han har stått i Bergischer i många år så det är ingen duvunge. Jag tycker däremot att våra målisar är bättre än deras. Jag har en bra magkänsla.

Så vilka vinner guldet?

J — Vi.. säger Jerry tyst.

H — Kroatien är megafavoriter, tycker jag.

J — Det är de.

H — Och nu är det första gången jag är med men det känns väldigt tryggt i den här gruppen. Ingen dålig känsla nånstans. När man såg Sverige spela i förra året förlorade de med två mål mot Frankrike i Frankrike – det bästa laget genom alla tider. Jag spelar ju med Kentin Mahé (fransk stjärna) i Flensburg och han sa att det enda laget de verkligen fruktade var Sverige för att de är så svårslagna. Det säger rätt mycket när i princip alla är födda på 90-talet.

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here