Tjeckien vände och vann mot Ryssland i ett kokande Plzen

Ondrej Zdrahala,. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån

Det tjeckiska herrlandslaget har övertag inför returen mot Ryssland i VM-playoff efter 27-26 på hemmaplan.

Tjeckien charmade och överraskade under EM i januari med segrar mot både Danmark, Ungern och Makedonien. De var en hårsmån från semifinal men slutade till slut på en finfin sjätteplats. Ondřej Zdráhala var sensationellt bra och vann skytteligan i hela turneringen.

Fredagskvällen bjöd på den första matchen av två i playoff till VM 2019 i Danmark/Tyskland. Tjeckerna tog emot Ryssland hemma i Mestska sportovni Hala TJ Lokomotiva, Plzen. En hall som till slut skulle koka även om det startade iskallt.

Ryssland tog nämligen kommandot i den första halvleken och straffade Tjeckien hårt på två nyckelområden. Dels var Victor Kireev mycket bra i ryssarnas mål och dels hade förbundskapten Eduard Koksharov verkligen läst på läxan. Ryssland spelade stora, rörliga bågar och satte många gånger tjeckernas högertvåa under press. Där hade både Kasparek och Mubenzem det svettigt.

Halvtidsleding för gästerna med fem bollar då resultattavlan lyste 12-17.

I den andra halvleken hade Ryssland fortfarande en trygg ledning och det stod 22-25 med inte alldeles mycket kvar av matchen. Då visade Tjeckien prov på den fina moral de lyste med under EM och kämpade på fram till slutsignal. Målbilden är tung läsning för Ryssland:

22-25
23-25
24-25
24-26
25-26
26-26
27-26

En fin vändning som gav stående ovationer och sedvanlig hoppa-runt-i-ring för Tjeckien. Ett knappt övertag inför returen i Perm på tisdag, för övrigt med svenske Peter Olsson som delegat. En tuff uppgift för Tjeckien och vi skickar nog ut Ryssland som favorit att ändå säkra VM-biljetten men räkna aldrig, aldrig, aldrig bort detta tjeckiska landslag.