Thailand och Qatar vann Asiatiska Mästerskapen i beachhandboll

Foto: Daniel Modig, Ikoncept AB

Asiatiska Mästerskapen i beachhandboll avgjordes i Pattaya, Thailand. Hemmanationen lyckades vinna damklassen, och för fjärde året i rad vann Qatars herrar. 

Det sjätte årliga mästerskapet avgjordes i Thailand. Värdnationen själva lyckades inte spela sig vidare till semifinalerna på herrsidan, vilket innebär biljetter till VM 2018 i Sochi, Ryssland. De fyra sista platserna knep istället Qatar, Oman, Iran och Vietnam åt sig.

Vietnam hade dock inget att sätta emot suveränerna Qatar i matcher om bäst av tre. Första matchen slutade förkrossande 26-6 till mästarna. Den andra blev jämnare och vann endast med tre mål.

I den andra semin var det jämnare, den mellan Oman och Iran. I en het match, drygt 30 grader, vann Oman med blott två, 10-8. Därmed var Oman och Qatar klara för final. Alla fyra lagen i semi tjänade dock inköp till VM i Ryssland i och med topp fyra-placeringar.

Finalen om bronspengen var en jämnare historia för Vietnam – som hostade förra årets mästerskap i staden Da Nang. Da Nang, ett tips på resmål för övrigt då undertecknad var där för några år sedan, tänk city med beach i tidigare Thailand. Billigt, gott en stor Buddhastaty och vatten i plastpåsar. Betonggrå fotbollsarena. Sidospår, åter till handbollen.

Vietnam hade mött Iran i gruppspelet och då vunnit med en boll. I finalen verkade Iran ha läst in sig och kunde vinna mötet på bäst av tre med två – ett i matcher. Iran bronsmedaljör!

Finalen blev en tajt match i första set, 15-14 till Qatar som hade matchboll till andra. Den blev mer av en promenad på stranden för mästarna som vann med hela sju bollar, 17-10.

Qatar lyckades därmed vinna turneringen för fjärde året i rad.

På damsidan fick hemmanationen, liksom i Islamiska Spelen, jubla på damsidan då deras lag tog hem hela kalaset.
Thailand spelade många jämna dueller mot Kinesiska Taipei, Kina och Vietnam. Lagen rullade runt på de få motståndarna och alla mötte alla i bäst av tre-matcher.

Thailand slog först Kina efter avgörande tredjematch. Sedan vann man två raka få-måls-segrar mot Vietnam innan man seglade förbi Taipei.
Vietnam kom tvåa och Kinesiska Taipei trea. Kina fyra. Utan att ha förstått helt hur det står till verkar det som att alla fyra lagen även här är klara för VM i Ryssland 2018.

Och nästa år vet ni att om ni är i Asien i maj så är det bara börja speja efter värdnationen i beachmästerskapen. Glöm inte solsprejen och solbrickor.

Länk till alla resultat i turneringen