Sverigedödaren Gústavsson: ”Vi vill vinna varje match”

Björgvin Páll Gústavsson, Island. Foto: Ingrid Anderson-Jensen

Island chockstartade mötet mot Sverige i går. Snabbt ryckte de blåvita åt sig en ledning som de inte släppte. Stor vinstkreatör var målvakten som stod på huvudet i första halvlek, Björgvin Páll Gústavsson.

Efter sju minuters spel stod det 6-1 till Island mot Sverige i öppningsmatchen. Andreas Palicka gjorde några bra räddningar men fick inte kontroll över matchen. Han bytte med Appelgren i första halvlek som gjorde en bra match. Men bäst lycka från start hade Gústavsson i Islandskassen.

Islänningen gjorde räddning på räddning och hade mäktiga 58 i räddningsprocent efter första halvlek. Han tappade sedan till väl godkända 38 procent totalt i matchen.

— Vi fick en bra start och det är viktigt att få en bra start i första matchen på turneringen. Vi spelade med mycket känslor och var 100 procent beredda på att göra jobbet. Vi kanske överraskade svenskarna lite, säger Gústavsson efter matchen.

Och du var 100 procent redo också såg det ut som?

— Ja, jo. Men mitt försvar hjälpte mycket genom att sätta press också.

Det var en glad, lättad och ödmjuk målvakt som stod i den mixade zonen efter matchen. Segern kom som en överraskning för många, speciellt då Island blivit överkörda i två matcher av Tyskland i genrepen.

— Jag är mest nöjd över karaktären i laget. Vi kommer från två matcher mot Tyskland som vi förlorade ganska stort. Så att gå från det till den här skillnaden är ganska häftigt.
Men det betyder väl att nästa match kommer gå i andra riktningen, ler Gustavsson.

— Så vi måste fokusera som galningar nu. För om vi är för nöjda med oss själva när vi går in mot Kroatien kommer vi förlora med 20 mål. Det är risk för baksmälla.

Tror du att Sverige underskattade er?

— Det tror jag inte. Vi spelade mot varandra ganska nyligen och lagen känner varandra väl så det handlar mycket om dagsform. Jag tycker att vi kom bra förberedda och hade fler vapen än vad de hade. Dels hade vi med Palmarsson som inte spelade senast.

Vad är er målsättning med turneringen?

— Vi har faktiskt inte pratat om målsättningar den här turneringen. Vi vill vinna varje match. Nästa match kommer bli riktigt tuff som sagt men vi har en bra grupp och nu har vi fått en bra start.

Topp 3 räddningsprocent efter första dagen:

1. Mikael Appelgren, Sverige, 44%
2. Thomas Bauer, Österrike, 42%
3. Björgvin Páll Gústavsson, Island, 38%
9. Andreas Palicka, Sverige, 21%