Sverige vidare efter rysare mot Tjeckien

Jubel på den svenska bänken efter EM-avancemanget. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Det var en ödesmatch som väntade Sverige i den sista gruppspelsomgången i EM. Tjeckien bjöd upp till kamp och slutsekunderna blev dramatiska. Matchen slutade oavgjort och Sverige är vidare till huvudrundan med minsta möjliga marginal.

Matchen mot Tjeckien var helt avgörande för om Sverige skulle ta sig vidare till huvudrundan och få kämpa om semifinalplatserna. Inledningen var målsnål och båda lagen missade öppna lägen. Efter elva minuter stod det fortfarande bara 2–2 och det såg aningen nervöst ut. Lukas Sandell och Jim Gottfridsson gav sig i väg på solorajder men Sverige hade svårt att höja tempot i matchen och fastnade i tjeckernas fysiska spel.

Sandell var fortsatt aktiv och Sverige skaffade sig ett litet försprång i mitten av halvleken, men övertaget blev uppslukat efter en rad svenska utvisningar. Tomas Piroch var effektiv när han seglade förbi det svenska försvaret och med åtta minuter kvar av halvleken var ställningen 8–8. Tjeckiens målvakt, Tomas Mrkva, störde de svenska skyttarna men Felix Claars underarmsskott gav Sverige en 12–11-ledning med ett par sekunder kvar till pausvilan.

Dramatiska slutsekunder

Den andra halvleken öppnade med mål i varje anfall. Tjeckernas raka spel slutade alldeles för ofta i öppna skottlägen mot ett lågt stående svenskt försvar, men i anfallen satte Sverige hårdare tryck och äntligen kom kontringslägena. Det var tydligt att Sverige pratat om tempot under halvtidsvilan. Med 20 minuter kvar var Sveriges ledning uppe i tre mål (19–16). Oscar Bergendahl syntes mer i både anfallet och i försvaret och Hampus Wanne fick chans efter chans från straffpunkten (han tog dem).

Varken Palicka eller Johannesson hade någon lyckosam afton och med drygt tio minuter kvar kvitterade Tjeckien återigen (22–22). Sverige var märkbart stressade och kontringsspelet kom av sig helt. Anfallsspelet låste sig krampaktigt centralt och kanterna glömdes bort under stora delar av matchen.

Jim Gottfridsson och Matej Klima klev fram under slutfasen av matchen och med knappt 6 minuter kvar och ställningen 24–24 tog Sverige en timeout. Under de sista minuterna turades lagen om att göra mål i varje anfall. Sandell gav Sverige 27–26 efter ett avslut från ett trängt läge men Tjeckien kvitterade och med 17 sekunder kvar och svensk boll tog Glenn Solberg ännu en timeout. När Sverige skulle spela av matchen under slutsekunderna fick Claar en Stürmerfoul emot sig och Tjeckien gavs en sista chans – men kastade bort bollen. Oavgjort räcker för att Sverige ska ta sig vidare till huvudrundan.

Sverige – Tjeckien 27–27 (12–11)

Sveriges målskyttar: Hampus Wanne 5, Lukas Sandell 5, Felix Claar 4, Jim Gottfridsson 3, Niclas Ekberg 3, Jonathan Carlsbogård 2, Albin Lagergren 2, Oscar Bergendahl 2, Emil Mellegård 1.