Sverige vann måstematchen efter gastkramande slut

Foto: ZPRP/EHF
Sveriges lagkapten, Tobias Karlsson. Foto: ZPRP/EHF

Torts 18 tekniska fel och bara sju gjorda mål i andra halvleken lyckades Sverige tillslut vinna den otroligt spännande rysaren, och måstematchen, mot Slovenien. Men det satt långt inne.

Det började så bra för Sverige. Anfallsspelet gick som på räls och försvarsspelet satt som på en smäck. De gånger som Slovenien kom förbi hade Andersson plockat med sig både hammare och spik in i målet. Det fina försvars- och målvaktsspelet gav Sverige enkla kontringsmål.

När Jesper Nielsen redan efter tio minuter fick sin andra tvåminutare klev Växjösonen Philip Stenmalm in på treapositionen bredvid kapten Karlsson och gjorde det med bravur.

När domarna blåste av för halvtidsvila ledde Sverige med hela 16-9 och slovenerna såg kritvita ut i ansiktet när de lunkade ut mot omklädningsrummet.

Den första halvleken var strålande från svenskt håll, men i andra halvleken förändrades matchbilden totalt. Precis som i EM-uppladdningen innehöll den andra halvleken alldeles för många sekvenser som blottade Sveriges brister.

Slovenerna gick ut och spelade ett mer offensivt och varierande försvarsspel. Ibland 5-1, ibland  3-3 och ibland i princip man-mot-man. Det offensiva försvarsspelet avslöjade Sveriges anfallsspel å det grövsta. Sverige kom ingenstans och resultatmässigt kom slovenerna kom närmre, närmre och närmre. I matchminut 50 var det helt utjämnat, 20-20.

De sista tio minuterna av matchen var väldigt tillknäppta och det var kamp om liv och död i alla sekvenser. När det som mest behövdes klev han fram igen – Mattias Andersson. Först räddade han en straff från Dragan Gajic, och när han räddade Sloveniens sista skott, vid ställningen 22-21, men 30 sekunder kvar av matchen var åtminstone en poäng räddad.

Sverige tog time out och kom överens om att göra allt för att spela ut de kvarvarande 25 sekunderna och förbundskapten Staffan Olsson poängterade att ”får vi läge – så ska den ta mig fan sitta!”. Fredrik Petersen klev in från bänken, tog bollen och studsade förbi sin försvarare och satte spiken i kistan, 23-21.

Sverige – Slovenien 23-21 (16-9)

Målskyttar Sverige
Niclas Ekberg 4, Jonas Källman 3, Lukas Nilsson 3, Andreas Cederholm 3, Jesper Konradsson 2, Fredrik Petersen 2, Viktor Östlund 2, Jesper Nielsen 2, Johan Jakobsson 1, Philip Stenmalm 1

Målskyttar Slovenien
Matej Gaber 5, Dragan Gajic 4, Gasper Marguc 2, Darko Cingesar 2, Uros Zorman 2
Miha Zarabec 2, Blaz Blagotinsek 1, Vid Kavticnik 1, David Miklavcic 1, Dean Bombac 1