Klassikermötet slutade med vinst

Mattias Andersson. Foto: Viktor Ljungstrom viktorljungstrom.se

”Det är grymt mycket prestige” var citatet som lades upp överallt inför denna matchen. Matchen infriade förväntningarna, den hade det mesta. Kontringar, kontringsmissar, straffmål, straffmissar, gryma målvakter, snygga skott och skador. Men det den inte hade var två taggade lag, Ryssland kom nämligen aldrig upp i nivå. ”Det var inte kvaliten av en VM-final” säger Staffan Olsson efteråt och det säger det mesta.

Det är dags för matchstart i Halmstad arena, 18.15 var klockan och lagen redo för spel. Matchen som på förhand har målats upp som ett ”klassikermöte”, 90-talets giganter Sverige och Ryssland ska mötas inför EM som spelas i Polen. Inför matchen spelades en reklamvideo med gamla klipp på gamla Bengan-Boyshjältar kombinerat med våra stjärnor idag som Niklas Ekberg, Andreas Nilsson och Mattias Andersson. EM som förutom att vara ett Europamästerskap är sista chansen att lägga vantarna på en OS-kvalbiljett. Detta gör man genom att vinna EM eller komma på en bra placering.

De som redan är klara för en OS-plats eller en chans i kvalet är Frankrike i egenskap av världsmästare, om Frankrike även skulle vinna EM kommer den som förlorar i finalen få spela OS i Rio de Janeiro i augusti 2016. Klara för OS-kvalet är Polen, Qatar, Danmark, Kroatien, Spanien och Tyskland på grund av deras placeringar i VM som spelades i Qatar i början av året. Om Qatar vinner asiatiska mästerskapen blir Slovenien som blev åtta i VM direktkvalificerade.

Detta är första stoppet i förberedelserna inför EM, landslaget reser vidare till Polen redan dagen efter Rysslandmatchen för att spela en 4-nationsturnering i Gdansk. På lördag möter vi Spanien, vinnaren i den matchen går till final och förloraren till match om tredjepris. De andra lagen i turneringen är just Ryssland, och Polen. Den fjärde och femte januari kommer landslaget möta Jichas Tjeckien i ett dubbelmöte inför EM, och sedan blir det ännu en 4-nationsturnering i Spanien den 8-10 januari. Där deltar Spanien, Polen och Qatar.

Så till dagens match, Sverige ställs mot Ryssland. Sverige utan lagkaptenen Tobias Karlsson startar istället med Philip Stenmalm och Andreas Nilsson som mittblock framför Mattias Andersson. Det tog dock inte långt tid innan Andreas Nilsson fick kliva av skadad, redan i första försvaret fick han en smäll i huvudet av den väldige Sergei Gorbok, efter det fick Alingsås mittsexa Max Darj kliva in i hetluften. Matchen startade jämn, lagen följdes åt första minuterna. En kvart in i matchen stod det 6-5 till Sverige. Sedan gjorde Sverige ett ryck genom Anton Haléns två raka mål. Precis innan det hade Rysslands stora stjärna Timur Dibirov missat en straff och det syntes i första halvlek att han var irriterad, han kom inte till läge framåt och gjorde endast två kontringsmål.

Sverige bytte friskt i hela matchen, det var tydligt att det viktigaste inte var att vinna denna matchen utan att få se vad alla spelarna gick för och hur de fungerade tillsammans i matchsituation. Till exempel så hade de många olika treor, Stenmalm, Darj, Källman, Andreas Nilsson och Viktor Östlund, alla de spelade treor med mer eller mindre lyckade insatser. Philip Stenmalm visade framförallt bakåt att han har utvecklats sedan han spelade i Drott, han uppträdde med en säkerhet bakåt som trea som inte fanns där förr. Källman visar sitt värde som kant när han spelar både tvåa och trea i matchen, då har han ändå två postitioner till i försvaret som han kan spela, som spets och etta. Även om han kanske inte ska spela trea i EM så är det garanterat skönt för förbundskaptenen att ha den flexibiliteten i en kant i försvaret. Efter 12 mål gjorda av Sverige i ställningen  12-7 hade vi 9 olika målskyttar. Den enda som hade gjort flera mål var högersexan Anton Halén som dominerade i första halvlek. Det är ett gott betyg till Sverige att lyckas ha så många olika målskyttar. Men Sveriges bästa spelare i första halvlek var ändå den äldste spelaren i truppen, Mattias Andersson gjorde räddning efter räddning och låg på en hög procent hela matchen. I halvtid hade Sverige lyckats trycka ifrån till ställninen 17-11 och en stabil ledning.

I andra halvlek var det inte mycket som fungerade för Ryssland, det enda var egentligen målvaktsspelet på straffarna. Rysslands målvakt Viktor Kireev räddade 5 av Sveriges 7 straffar, Ekberg missade två straffar, Robert Månsson missade en straff, Lukas Nilsson missade även han en och Fredrik Petersen brände en även om han också satte två straffar.

I början av andra halvlek tog Alingsås 21-årige mittnia plats. Jesper Konradsson startade andra halvlek övertygande och gjorde två av Sveriges tre första mål. Åtta minuter in i halvleken kom supertalangen från Ystad in på plan och gjorde sin landslagsdebut, Lukas Nilsson klev in på den ljusblåa mattan taggad till tusen. Det märktes att han var sugen på att spräcka sin nolla i målprotokollet, första två anfallen som han var inne avlossade han sitt skott. Tyvärr lyckades Rysslands målvakt rädda båda skotten och Nilsson fick vänta med att få in sitt första landslagsmål. Ungefär tio minuter fick han vänta, 19 minuter in i andra halvlek sköt han ett skott i zon tre som lyckades komma in i mål. När handbollskanalen pratade med Lukas efteråt sa han såhär:

”Jag gick in rätt aggresivt och försökte skjuta, jag ville verkligen spräcka den nollan det ville jag.”

Om att ha gjort sin första landskamp kommenterade han med ett litet leende såhär:

”Det var fantastiskt roligt att få gå in med den gula dressen med alla de här superstjärnorna omkring sig. Så det var väldigt häftigt.”

Sverige rullade som sagt runt på laget, alla spelare förutom Malmös högernia Linus Persson, och de två målvakterna Anders Persson och Andreas Palicka fick spela. Av de utespelare som fick spela gjorde alla mål förutom Andreas Nilsson som inte ens fick spela ett anfall innan han skadade sig och Robert Månsson som förutom en straff inte fick några bra lägen att göra mål. Efter 25 minuter var det under en period en hel niometersuppställning och M6an i Sverige som till vardags spelar i Elitserien, det visar att Sveriges trupp just nu kanske inte är så bred som den en gång var, samtidigt ska man inte förringa spelarnas insats eftersom de även då vann matchen mot Ryssarna som var inne samma period.

Ett gott betyg till Sverige är att tre av de större stjärnorna i det ryska laget inte hade en bra dag på plan, Timur Dibirov var allmänt irriterad på allt och alla, skytten Sergei Gorbok lyckades bara att peta in ett mål och Pavel Atman gick av mållös.

Matchens lirare gick till de båda målvakterna, Matiias Andersson och Viktor Kireev som båda stod för bra matcher.

Målskyttar

Sverige: Fredrik Petersen 7, Anton Halén 5, Niklas Ekberg 4, Jesper Konradsson 3, Andreas Cederholm 3, Jonas Källman 2, Johan Jakobson 2, Max Darj 1, Lukas Nilsson 1, Philip Stenmalm 1, Viktor Östlund 1.

Ryssland: Gleb Kalarash 5, Ruslan Dashko 3, Eldar Nasyrov 2, Timur Dibirov 2, Igor Soroka 2, Dmitry Zhitnikov 2, Sergey Shelmenko 1, Kirill Voronin 1, Aleksei Archibasov 1, Daniil Shishkarev 1, Sergei Gorbok 1.

Vill ni läsa en intervju med Mikael Appelgren om hans skada finns det här