Sverige stormar mot EM 2018 – andra raka segern!

Johan Jakobsson, Sverige. Arkivbild. Foto: EHF EURO

Andra matchen i EM-kvalet gick av stapeln ikväll i Slovakien. Sverige mot Slovakien. Ett Sverige dör både Andreas Nilsson och Jesper Nielsen saknas mot ett Slovakien som kanske inte ser mycket ut för handbollsvärlden på pappret med en avsaknad av världsspelare men som inte håller särskilt låg klass.

EM-kval borta i Slovakien är en match som många anser att Sverige ska vinna. Men i en hall med många fans, ny förbundskapten samt en del saknade spelare i Sveriges lag fans det en risk att det skulle bli spännande. Dessutom fick Sverige endast en vilodag jämfört med alla andra lags minst två dagar vilket givetvis också påverkar.

Sverige startade matchen starkt med tre raka mål av Ekberg och fortsatte den trenden i första halvlek. Genom ett försvarsspel med en hårt arbetande Max Darj i spetsen snodde man många bollar vilket gav en möjlighet till enkla mål. Framåt spelade Sverige med ett självförtroende som många stunder saknades i OS. Detta resulterade i att man ofta lyckades få Slovakiens försvar att gå bort sig vilket även gav öppna lägen. I halvtid ledde Sverige med 8-15 och det såg väldigt säkert ut inför andra halvlek.

Andra halvlek startade jämnt, lagen gjorde ungefär lika många mål och Sverige lyckades hålla avståndet bra mot Slovakien. Men efter ungefär 20 minuter gick det snett några gånger på kort tid. Två anfall i rad slarvade Sverige och tappade boken vilket gav ett överläge med endast 16-19 och Kristján Andrésson var tvungen att ta en timeout för att få ordning på laget.

Direkt efter timeouten går Jakobsson direkt upp efter en kantövergång och smäller in ett skott med en elegans som få niometersspelare besitter. Dock visar han en annan sida anfallet efter dö han släpper in ett inspel till linjen som inte är nära att gå fram och Slovakien kontrar återigen in ett mål till 17-20. Lyckligtvis för Sverige räddade Appelgren väldigt mycket sista tio minuterna och man kunde genom Gottfridssons mål till 17-21 sätta spiken i kistan till andra vinsten av två möjliga i EM-kvalet.

Appelgren och försvaret dör Darj styrde presterade bra matchen igenom vilket endast 17 insläppta mål visar på. Andra spelare som förtjänar beröm är Jim Gottfridsson som kontrollerade anfallsspelet på ett bra sätt större delen av matchen och Ekberg som visar att han vill ha platsen framför ”Zacke”. Matchen slutade 17-21 och nästa match för Sverige i EM-kvalet är i maj mot Ryssland.

Målskyttar:

Sverige: Jim Gottfridsson 5, Niclas Ekberg 5, Lukas Nilsson 3, Jonas Källman 2, Jesper Konradsson 2, Fredric Pettersson 2, Johan Jakobsson 1, Viktor Östlund 1.

Slovakien: Radoslav Antl 6, Oliver Rabek 3, Miroslav Volentics 3, Tomas Urban 2, Martin Slaninka 1, Lukas Urban 1, Jakob Mikita 1.