Sverige sprang ifrån Ungern – och mot kvartsfinalen

Andreas Palicka. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN.

I dag gick VM-turneringen in i en ny fas och temperaturen steg med flera grader. Sverige tog sig an Ungern i Scandinavium och Andreas Palicka var tillbaka i målet efter att ha vilat i två matcher. Glenn Solbergs landslag hade greppet under hela matchen men det var först under slutkvarten som den avgjordes.

Sverige började inspirerat och satte tryck direkt på Ungerns fysiska men långsamma startsjua. Hampus Wanne och Niclas Ekberg var på tårna och ständigt längst fram i kontringarna och Andreas Palicka var tillbaka i målet. Han visade sin klass redan under inledningen.

Eric Johansson kom in efter tio minuter och gjorde mål i öppen kasse. Han visade med sitt kroppsspråk att han nu är inne i turneringen på allvar, efter sina elva mål senast. Annars var Jim Gottfridsson, som vanligt, motorn i det svenska anfallsspelet. Bakåt satte de hård bevakning på Bence Bánhidi, men det ungerska skyttet rönte en del framgångar, inte minst genom Gabor Ancsin.

Men när Sverige bytte ut sina tre förstaval på niometer och Oscar Bergendahl kom in och fick några ordentliga brottningsmatcher på linjen, var det Palicka som fick kliva fram för att säkra det svenska övertaget inför pausvilan: 18–14.

Övertygande avslutning

I den andra halvleken bytte Carlsbogård en del med Johansson i anfallen och det var framgångsrikt. När Johansson tog upphoppen fick Lagergren stora ytor att gå på och det utnyttjade han på allra bästa vis. Men Bánhidi blev en tuff utmaning på linjen (och Miklos Rosta när han kom in) och Ungern ville inte riktigt släppa taget.

Men i ledning 27–23 och med kvarten kvar kom fyra raka kontringsmål som gjorde att Sverige kunde spela den avslutande delen av matchen utan press. Felix Claar kom in och gjorde sina bästa minuter under turneringen och de svenska löpningarna fullföljdes matchtiden ut. Det blev till slut en övertygande seger och nu ska det mycket till om Sverige ska missa en kvartsfinal.

Sverige–Ungern 37–28 (18–14)

Sverige: Hampus Wanne 9, Albin Lagergren 6, Eric Johansson 6, Felix Claar 5, Niclas Ekberg 3, Jim Gottfridsson 3, Oscar Bergendahl 2, Lukas Sandell, Max Darj, Jonathan Carlsbogård.
Ungern: Miklos Rosta 7, Bendeguz Boka 5, Bence Banhidi 4, Richard Bodo 3, Gabor Ancsin 3, Mate Lekai 2, Zoran Ilic, Zoltan Szita, Egon Hanusz, Szabolcs Szollosi.