Den 24:e oktober kommer Malmö Arena fyllas av gult och blått, och lite rött, när svenska herrlandslaget tar emot Spanien. Matchen i Malmö blir först ut i den nystartade träningsturneringen EHF Euro Cup. Där möter de redan kvalificerade lagen till EM 2020 varandra – Sverige, Spanien, Norge och Österrike – både hemma och borta.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Och det behövs nog inte sägas mer än Sverige-Spanien för att tankarna ska försvinna tillbaka till den där EM-finalen i januari.

— Den förlusten satt kvar ett tag, till mars ungefär. Sen har man släppt det när vardagen kom ikapp och man insåg att det är dumt att sitta och tryta efter sånt, säger landslagets lagkapten Jim Gottfridsson och småler.

Känns det ändå som en revanschchans här i Malmö?

— Det kommer att bli en revansch, det kommer det. Du är fortfarande handbollsspelare, du representerar blågult, det är landskamp och vi vill alltid vinna landskamper. Dessutom i Malmö Arena. Det är vårt ansvar att bjuda upp till dans.

Handbollslandslaget har varit duktiga på att bjuda upp till dans, show och segersötma de senaste åren. Medaljdieten tillsammans med förbundets och samarbetspartnernas arbete att bjuda upp till stora evenemang och den lojala svenska publiken har skapat en sorts entusiasm som är ovanlig i idrott utanför tävlingssammanhang.

— Jag tycker det är så jäkla roligt varje gång att komma till blågult. Och sen en tid tillbaka tycker jag att svensk handboll har varit extremt bra på att arrangera evenemang. Alla hemmatcher är så himla häftiga och det är i princip utsålt varenda gång, träningsmatch eller inte, säger den svenska spelmotorn.

Även spanjorerna kommer säkerligen att blanda in lite salsatakt i folkdansen och göra den 24:e oktober till en fullfjädrad fest. För förutom inramningen ska det spelas handboll också. Och det kan de, spanjorerna, det fick vi se i finalen om inte annat.

En final som Sverige dominerade i första halvlek och sen blev isärplockade i den andra av ett benhårt spanskt försvar. Just justeringarna till den aggressiva defensiven blev avgörande i finalen och något som Sverige kan inkassera värdefulla läropengar av i Malmö.

— Det är en riktigt bra motståndare att möta i träningsmatch så att vi kan förbättra de problem vi haft mot offensiva försvarsspel, att vi blir lite väl stillastående. Det handlar om att vi ska öka tryggheten i att spela mot det, så att när lag slår om till offensivt försvar ska vi bara slå dem i huvudet och inte ge dem någon självkänsla. Det ska vi fixa till med Kristján.

På tal om Kristján, hur ofta pratar ni mellan samlingarna?

— Det är olika. Det beror på hans schema också men sen vi startade Bundesliga så har vi snackat tre gånger innan landslagssamlingen. Det blir ofta man hör av läget och småpratar lite om det är någon match han har sett med en till exempel.

Och de andra grabbarna i laget?

— Man snackar kanske inte med alla 16 hela tiden men ett par gubbar har man vardaglig kontakt med. Hampus och Simon i klubben, ”Stycket” snackar jag mycket med, Lukas är jag ju gammal kompis med och sen Zacke en del.

ANNONS

Det finns ingen Handbollslandslagets Whatsapp-grupp?

— Den finns, men den brukar inte vara så aktiv hela tiden. Den är som en vanlig kompischatt – den är aktiv när man behöver nåt, haha.

Känslan är att det inte kommer att behövas mycket för att aktivera de svenska spelarna i Malmö Arena på onsdag, på Sverige-Spanien, revanschen.

Sveriges matcher i EHF Euro Cup

24 oktober 2018: Spanien (Malmö Arena)
27/28 oktober 2018: Österrike (borta)
10/11 april 2019: Norge (borta)
13/14 april 2019: Norge (hemma)
12/13 juni 2019: Spanien (borta)
15/16 juni 2019: Österrike (hemma)

LÄNK: Säkra din plats i Malmö Arena den 24/10

Höjdpunkter: Spanien – Sverige, EM-final 2018

Foto: Bildbyrån
Grafik: Handbollskanalen

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here