Sverige segrade mot Polen till slut – vidare till huvudrundan

Andreas Palicka. Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Sverige tog en skön utandningsseger mot Polen inför ett nästan fullsatt Scandinavium med 28-26 (14-13). Därmed är blågult vidare till den efterlängtade huvudrundan i Malmö. Utan poäng men med vind i ryggen.

Det var en jämn och spännande match som publiken i Scandinavium bjöds på. Trots att svenskarna hade råd att förlora med nio mål kändes det som att hela hallen, och laget, ville vinna matchen.

Det blev dock svårare än väntat mot ett Polen som hittills sett ganska svaga ut i turneringen, främst i slutet av matcherna. Och tappet skulle komma så småningom.

Men innan dess var det ett polskt lag som hade mer kreativitet i anfallsspelet än tidigare. Även Sverige stod för ett trendbrott då Jerry Tollbring och Daniel Pettersson fick måla flera gånger om på sina kantpositioner mot Polens höga försvar. Men det förblev fortsatt jämnt i matchen.

I den 19:e minuten fick så Jack Thurin göra sin EM-debut, och det gav träff direkt. Från tremålsunderläge med 7-10 när 20:åringen kom in vände Sverige momentum genom kantavslut, räddningar från Palicka och så, passande, Jack Thurins debutmål till ledning 11-10.

Sverige lyckades dock inte riktigt dra ifrån Polen och Linus Arnesson fick chansen på högernio igen i andra halvlek. Även Mikael Appelgren fick hoppa in i andra halvlek och gjorde det riktigt bra. Det efter att det svenska försvaret inte lyckades få stopp på hårdskjutande vänsternian Szymon Sicko och linjespelarna Maciej Gebala och väldige Kamil Syprzak, trots Max Darjs ständigt stabila mittlås.

Men det förlösande blågula rycket skulle komma. Jim Gottfridsson gjorde tre raka mål på nästan egen hand, Andreas Nilsson satte sina lägen och Kim Ekdahl Du Rietz sköt in bollar på ett sådär ”enkelt” sätt som bara han kan. I mitten av andra halvlek hade så Sverige skjutit ifrån till ledning 26-21.

Kristján Andrésson valde sen att lufta flera spelare, som Valter Chrintz och Jack Thurin igen. En svensk måltorka följde men det räckte ändå hela vägen in i kaklet – till tonerna av en ljudstark och taggad svensk publik.

Sverige vann med 28-26 och är därmed klara för huvudrundan i Malmö. Vi längtar!

Målskyttar >>