Sverige möter värdnationen i VM

Andreas Nilsson tar sig fram mot Egypten i Alingsås förra vintern. Mötet går i repris under Egypten-VM nästa år. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

Sverige får möta Egypten, Tjeckien, och ett ännu obekant lag från Sydamerika/Centralamerika i herr-VM i januari. Lottningen till mästerskapet i Egypten gav blågult en hållbar väg vidare i mästerskapet.

Under lördagskvällens ceremoni lottades 31 lag in i åtta grupper. Arrangören Egypten var undantaget och valde sin grupp, alltså Sveriges, efter eget huvud.

Värdnationen har givetvis satsat extra och lär bli den tuffaste gruppmotståndaren. Sverige var tre mål bättre under VM 2019 då matchen i praktiken spelades på svensk hemmaplan, i Köpenhamn. Ett år senare drabbade lagen samman i två träningsmatcher, med ett respektive tre måls favör för landslaget.

Sverige har aldrig tappat poäng mot Tjeckien i en officiell match. Å andra sidan var det några år sedan, januari 2016 som lagen senast stötte på varandra. Tjeckien som bara spelade ett VM under 2010-talet slutade senast tolva och sist i huvudrundan under EM tidigare i år.

Den sista motståndaren i gruppspelet är ännu ej klar för Sveriges del. Kvalturneringen i Syd- och Centralamerika har skjutits upp i omgångar på grund av coronapandemin. Deadline för att dela ut en plats via kvalmatcher är den 31 oktober.

För att avancera till huvudrundan i VM gäller det att komma topp tre. Ju fler poäng, desto bättre utgångsläge inför fortsättningen.

Ljubomir Vranjes och Slovenien lär stå för motståndet i den andra fasen, Ryssland, Sydkorea och Belarus står på kö för övriga platser.

Övriga grupper? Danmark har tid på sig att spetsa formen medan mästerskapet pågår mot klart överkomliga Argentina, Bahrain och Kongo-Kinshasa. Norge och Frankrike stöter på varandra titt som tätt, även 2021. Tyskland mot Ungern är den givna kampen om förstaplatsen i grupp A, bakom Spanien kan B-tabellen gestalta sig hur som helst.

Lottningen i sin helhet:
Grupp A
Tyskland, Ungern, Uruguay, Kap Verde.
Grupp B
Spanien, Tunisien, Brasilien, Polen.
Grupp C
Kroatien, Qatar, Japan, Angola.
Grupp D
Danmark, Argentina, Bahrain, Kongo-Kinshasa.
Grupp E
Norge, Österrike, Frankrike, Ej klart lag från Nordamerika/Karibien.
Grupp F
Portugal, Algeriet, Island, Marocko.
Grupp G
Sverige, Egypten, Tjeckien, Ej klart lag från Sydamerika/Centralamerika.
Grupp H
Slovenien, Belarus, Sydkorea, Ryssland.