Sverige fick VM 2023!

Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Denna fredag bjuder på väldigt roliga handbollsnyheter: Sverige arrangerar VM 2023!

Rykande färska uppgifter och Svenska Handbollsförbundet har skickat ut ett pressmeddelande:

Sverige och Polen kommer att dela på värdskapet för VM i handboll för herrar 2023. Det beslutades vid Internationella Handbollförbundets kongress i ryska Sotji i dag. Det blir femte gången ett handbolls-VM spelas på svensk mark.

 – Det här ligger helt i linje med den policy vi har, att vi ska arbeta för att få internationella mästerskap till Sverige. Att vi tilldelats två EM- och ett VM-slutspel från 2016 till 2023 är ett betyg på att vi anses vara skickliga på att arrangera större mästerskap, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Hans Vestberg.

Sveriges och Polens motkandidat var Ungern, som också ansökte om att få arrangera VM 2021. Det mästerskapet tilldelades nyss Egypten.

– Det känns fantastiskt roligt att vi kommer att få uppleva ett nytt mästerskap på hemmaplan. De erfarenheter vi har sedan tidigare mästerskap och de vi kommer att få från EM 2016 och EM 2020 gör att vi känner oss trygga inför att också arrangera VM 2023, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB.

Aldrig tidigare har Internationella Handbollförbundet varit så tidiga med att dela ut värdskapet för ett VM. Sverige och Polen ligger också redan nu långt fram i sin planering.

– Vi har haft ett nära samarbete med våra regioner, städer och arenor och har tillsammans med Polen lyckats skapa ett ett koncept som har stora förutsättningar att utveckla handbollen och bjuda på rejäla publikfester. Nu börjar arbetet med att bestämma städer, arenor och finalort och vi är överens med Polen om att det land och den stad som har bäst möjligheter att arrangera en final 2023 kommer att göra det, säger Lövgren.

Förutom Stefan Lövgren representerades Svenska Handbollförbundet Jörgen Holmqvist, Stefan Albrechtson, Christer Thelin och Frank Ström samt representanter från inblandade städer och regioner.

Tidigare handbollsmästerskap i Sverige:
VM 1954 (herrar)
M 1967 (herrar)
VM 1993 (herrar)
EM 2002 (herrar)
EM 2006 (damer)
VM 2011 (herrar)

Kommande handbollsmästerskap i Sverige:
EM 2016 (damer)
EM 2020 (herrar, tillsammans med Norge och Österrike)
VM 2023 (herrar, tillsammans med Polen)