Sverige blev manglade av Norge i Arendal

Sander Sagosen genombrottar i matchen Sverige-Norge, VM 2019. Foto: Bildbyrån

Det var en match med två halvlekar när Sverige och Norge gjorde upp i Arendal. I den första halvleken såg det ut som en bekväm träningsmatch från båda håll. I den andra halvleken bytte Norge om till tävlingsmatch och vann med hela 35-26 (15-16). 

Om man ska vara rättvis så kom Norge med nästan dubbelt så många landskamper på sina spelare jämfört med Sveriges. Men om man också ska vara ännu mer rättvis så var det en helt annan inställning och kvalitet på det norska utförandet jämfört med det svenska i andra halvlek.

Den första halvleken började jämnare i ett ganska högt tempo där båda lagen tryckte på bra framåt. I försvaret var det dock mer givmilt och känslan av att det här var en träningsmatch behövde en inte sitta jättenära TV:n för att se.

Sverige skapade ofta sina lägen på inspel i början genom geniala små instick av Jim Gottfridsson till Fredric Petterson på linjen. Och positivt var också att Linus Persson, Jack Thurin och Valter Chrintz skrev in sig i målprotokollet för första gången i ett svenskt A-landslag.

Och det var Sverige som hade ledningen efter den första halvleken i Arendal med 16-15. Sen var det slut på det roliga – på båda språken – eftersom roligt betyder lugnt på norska.

För Norge hade desto roligare, på svenska mot svenskarna, i andra halvlek. De vitklädda värdarna hade glömt bort att det var träningsmatch och arbetade som i ett VM-slutspel stundtals i försvaret. Sverige fastnade allt som oftast i norrmännens utgrupperade försvar samtidigt som man inte lyckats stoppa motståndarna i sitt egna.

Sveriges första räddning i andra halvlek kom först efter 19 minuter då Appelgren, som startade matchen, fick ersätta en Tobias Thulin tom på räddningsprocent – utan ordentlig hjälp. Då ledde Norge med åtta mål.

Svenskarnas motivation gick ner sig och Norge fortsatte att trycka snabbt i offensiven, ofta genom Sander Sagosen, som spelade i princip hela matchen, och Magnus Jöndal som återigen var odödligt effektiv från sin vänsterkant och straffpunkten.

Norge vann rättvist och det här unga laget kommer säkert att bli något att se upp med i flera år framöver. Men, Sverige saknade spelare, Sverige varvade spelare (som sig bör i en träningsmatch) och Sverige gjorde inte sig själva rättvisa i andra halvlek. Så Handbollslandslaget är säkert redan revanschsugna till matchen i Göteborg på lördag.

Norge: Magnus Jøndal 11, Gunnar Johannessen 6, Sander Sagosen 4, Bjarte Myrhol 4, Magnus Rød 3, Eivind Tangen 3, Christian O’Sullivan 2, Kristian Bjørnsen 2.
Sverige: Jim Gottfridsson 6, Jesper Konradsson 4, Linus Persson 3, Fredric Pettersson 3, Jack Thurin 3, Jerry Tollbring 2, Simon Jeppsson 2, Markus Olsson, Valter Chrintz, Emil Frend Öfors.
Publik: 2 500 (Sør Amfi, Arendal)

Statistik från Handbollslandslaget.se