Sverige avslutade med kross mot Island

Linus Arnesson. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Sverige fick slag på Island med besked under landslagets sista EM-kväll. Målfest, 32–25 och Kristján Andrésson kunde därmed stänga perioden som förbundskapten som han började – med storseger.

Andrésson fick en värdig avslutning i prestationspresent från spelargruppen. Sverige använde sina sista 60 väl – från bottenposition i huvudrundan i Malmö till slutlig sjundeplats i EM.

Bland annat via en bra start med fin träff på högernio från Linus Arnesson. Albin Lagergren var indisponibel, men uppslutningen i målprotokollet var god bland distansspelarna på planen.

Kim Ekdahl du Rietz klev på medan mittförsvararna jobbade var för sig med andra hot, till ytterligare fullträffar.

Island justerade försvaret utan att bli bättre i sin höga utgångspositioner. Hemmapubliken avnjöt också en hel del bonusgodis med Jerry Tollbring på språng för fyra kontringsmål innan 18–11 i halvtid.

Fram till det absoluta slutet, i Malmö och i Sveriges mästerskap hade Andreas Nilsson en slitstark kväll på linjen med sju mål och hållbart material i tröjan.

Island med femmålsskytten Bjarki Mar Elisson kom aldrig nära och får åka hem som EM-elva. Den blågula insatsen som sjua var en bit från medaljen i Kroatien för två år sedan men i nivå med ett par tidigare (2016&2018) mästerskap i Europa.

Sverige under Kristján Andréssons ledning startade upp med 36-21 över Montenegro i november 2016. Drygt fyra år och ett EM-silver senare tar Glenn Solberg snart över med sikte på OS-kvalet under våren.

Island–Sverige 25–32 (11–18)