Svensk medaljmiss – Spanien tar bronset

Max Darj. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Finalmissen var tung. Men ännu tyngre skulle det bli idag. Spanien besegrade Sverige med 36-39 och därmed blir blågult utan medalj i detta VM. 

Bronsmatcher handlar till stor del om vilket lag som kunnat lägga finalmissen bakom sig, och under matchinledningen såg det ut att vara Sverige. Löpningarna var tillbaka och Max Darj var glödhet inne på linjen.

En som dock hade det tuffare var Andreas Palicka, som efter 14 minuter fick lämna plats för Tobias Thulin. Med Thulin i målet fick Sverige igång både räddningar och ett ännu snabbare spel. Spanien hann inte med vid avkasten och Sverige kunde lämna de vitklädda bakom sig.

Hampus Wanne, som haft några tyngre matcher, såg pånyttfödd ut och lyckades få in sex bollar bakom Perez de Vargas i den första halvleken. När Eric Johansson gjorde 22-18 så säkerställde han också halvtidsresultatet.

Spansk upphämtning 

Spanien började den andra halvleken med ett betydligt mer offensivt försvarsspel, och det visade sig vara rätt väg att gå. Sverige tappade fyramålsledningen och Solberg tvingades till en timeout.

Kombinationen av det offensiva försvarsspelet och ett målvaktsbyte (Corrales in) gjorde det tufft för Sverige. Spanien gick upp i ledning för första gången i matchen och gjorde 7-1 under de första åtta minuterna i andra halvlek.

Det snabba svenska spelet var som bortblåst, tillbaka var istället det stressade och nervösa. För tidiga avslut, tappade passningar och avsaknaden av målvaktsräddningar gjorde att Spanien kunde glida ifrån.

Den svenska publiken försökte bära fram blågult och vid några tillfällen såg de ut att lyckas. Spanien är dock Spanien och hade kontroll under slutminuterna. Sverige förlorade tillslut matchen med 36-39 och därmed är det spanjorerna som kniper bronset.

Dagens publiksiffra (22 650) var ytterligare ett svenskt publikrekord.