”Stycket” om nya spelsystemet: ”Optimalt för mig”

Andreas Nilsson. Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

Det har varit minst sagt turbulent i Veszprem och de svaga resultaten innebar att Ljubomir Vranjes fick sparken som huvudtränare. In kom istället David Davis – något som den svenske landslagsstjärnan Andreas ”Stycket” Nilsson välkomnat med öppna armar.

– Nu kör vi stenhårt på den spanska skolan vilket innebär mycket två mot två och en mot en där jag ska sätta mina spärrar. Spärrteknik och sådär har blivit mitt starkaste spel genom åren och därför blev det optimalt för mig att David kom in och införde det igen. Det är mitt favoritsätt att spela handboll på så jag trivs rätt så bra, säger Andreas Nilsson till Handbollskanalen.

Det har varit minst sagt turbulent i Veszprem den senaste tiden. Klubben och dess supportrar suktar efter Champions League-titeln och varken förra säsongen eller starten på årets säsong blev vad någon tänkt sig. Ljubomir Vranjes ut och David Davis in blev klubbens lösning, men än så länge har det inte inneburit någon större förbättring, åtminstone inte resultatmässigt.

– Vi spelare har så klart inte koll på allt som har hänt bakom kulisserna, största förändringen för oss har varit ny tränare och ett helt nytt spelsystem. Mer än så vet jag inte, men det har ju inte gått särskilt bra för oss. Varken före eller efter tränarbytet.

Du blev pappa för första gången för drygt ett år sedan. Genom åren har många elitidrottare vittnat om att det varit god hjälp att ha barn att komma hem till när det varit tyngre perioder i klubblaget. Hur har du upplevt det?

– Jag har egentligen inte tyckt att det har varit särskilt jobbigt innan heller och därför är det inte så stor skillnad nu när jag har familj. Men man är ju vinnarskalle så klart och man blir arg när man förlorar. Men spelare kommer och går och detsamma gäller tränare, det är något man lever med.

Ni har verkligen inte fått resultaten med er, vad tror du att det beror på?

– Det har ju varit turbulent med tränarbyte och det påverkar så klart oss som spelare med nytt spelsystem. Men sett över längre tid tror jag att många spelare har underpresterat.

Ljubomir Vranjes var inte ensam om att tvingas lämna Veszprem, även hans assisterande tränare Björn Sätherström fick sparken.

– Jag kände Björn sedan tidigare och vi har en jättebra relation, Vranjes var ju mer tränare och eftersom jag och Björn var goda vänner var det mer naturligt att jag pratade med honom.

Vad är din bild av David Davis?

– Han är väldigt öppen och go, han är mer som en spelare i laget. Jag gillar honom, det är en skön kille. Men han är en hård tränare, helt olika utanför och på plan, precis som med många andra tränare.

– Jag visste inte mycket om honom innan mer än att han var en bra spelare och att det är den spanska skolan som gäller. Men det passar mig bra och jag har ju haft spanska tränare tidigare.

Du nämner att ni har ett helt nytt sätt att spela nu jämfört med under Vranjes, hur skiljer det sig framförallt?

– Allting är nytt, ingenting av det Vranjes körde är kvar. Därför har det varit mycket träning och många timmar i hallen för att försöka sätta det. Men min erfarenhet säger mig att det tar några månader innan det sätter sig, så jag hoppas att klubben har tålamod.

Har ni fått in ny energi i truppen i och med Davids ankomst?

– Lite har vi ju, men eftersom vårt system inte sitter än blir det mycket fel i spelet och därför har vi inte fått vind av resultaten. Men jag tror att fler spelare känner sig trygga i det här systemet.

Ni som lag har haft det jobbigt, men hur har din säsong varit?

– Jag fick inte spela i början, men sedan ”Ljubo” lämnade har jag spelat 60 minuter i nästan varje match och det har gått jättebra. Nu är det riktigt skönt att komma hem till Sverige, det ska bli väldigt trevligt att umgås med det här gänget i fem dagar.

28 år gammal är Andreas Nilsson en av de mest rutinerade spelarna i det här landslaget. Men att han bidrar särskilt med sin rutin verkar han inte riktigt vilja kännas vid.

– Jag har ju varit med ett tag även om jag inte är lastgammal direkt, skrattar han.

– Jag behöver inte bidra extra med något eftersom det här är en så härlig och stark grupp där alla får vara med. Det är väldigt lätt och otroligt kul att vara här.

Och nu ska ni möta Spanien och Österrike, vad har du för favoritläge/rörelse som du gärna bjuder på i de matcherna?

– Jag tänker inte så mycket på att det ska vara snyggt eller så, men jag vet vad jag måste göra för att bidra. Men det är klart, det är härligt att spärra bort någon, antingen för att göra mål själv eller göra plats åt någon som går på genombrott.