Speltips från ATG: Polen – Sverige

Valter Chrintz. Foto: Armin Rauthner/Bildbyrån.

I samarbete med ATG och Spelbloggare.se

Efter den övertygande insatsen mot Ryssland har det svenska handbollslandslaget vind i sina segel. På fredagskvällen väntar Polen i ett nytt viktigt möte i huvudrundan. Kan Sverige vinna för femte gången i rad mot Polen?

Om vi frågar ATG är Sverige enorma favoriter inför mötet med Polen och oddset är nere på så lite som 1.12 gånger insatsen för en svensk vinst. Det är med andra ord ett stort favoritskap som nu vilar på de svenska spelarnas axlar inför fredagens match.

Polen öppnade EM 2022 med två övertygande vinster, först mot Österrike och i matchen därpå mot Vitryssland. Men mot Tyskland blev det förlust med hela sju bollar. Starten på huvudrundan har inte heller varit den bästa, med en ny storförlust mot Norge. Den matchen slutade hela 42-31 till norrmännen.

Sverige möter alltså ett något sargat polskt landslag, samtidigt som Sverige kommer stärkta från en sexmålsvinst mot Ryssland senast. Det var en välbehövlig tvåpoängare som gör att det svenska landslaget åter är med i kampen om en plats i semifinalerna. Men för att hålla drömmen vid liv är två poäng mot Polen nästan ett måste.

Kontroll på covid-19 i båda lagen

Coronasmitta har varit ett återkommande ämne inför i stort sett alla matcher i EM 2022, men i skrivande stund ser det inte ut att bli en lika påtaglig faktor inför mötet mellan Polen och Sverige.

Sverige har tvingats till förändringar i spelartruppen, men än så länge har man inte saknat Niclas Ekberg och Daniel Pettersson, som båda sitter i karantän. Max Darj har ännu inte testat negativt två gånger, vilket är kravet för att återgå i spel. Förhoppningen är att han är tillbaka i nästa match.

Polen har haft ett par spelare i karantän sedan tidigare. Jan Czuwara, Damian Przytula, Dawid Dawydzik och Maciej Gebala har förhoppningar om att kunna bidra i resten av mästerskapet.

Valter Chrintz blir en nyckelspelare

Hampus Wanne stod för otroliga nio mål mot Ryssland och är återigen spelaren som ska göra det offensivt för Sverige. Men att göra nio mål (och vara Sveriges överlägset bästa målskytt i turneringen) gör också Hampus Wanne är en spelare som har svårt att smyga under radarn. Polen lär fokusera delar sitt försvarsspel på att stänga honom så mycket det går.

Det kan öppna upp på andra kanten. Valter Chrintz gjorde fem mål direkt i sin första match i EM 2022 och det mesta pekar på att han kommer att fortsätta i samma imponerande stil.

Valter Chrintz över 2,5 mål i matchen är ett intressant speltips till 1.45 gånger insatsen hos ATG. Det är faktiskt en överraskande låg lina. Den borde nog ligga på 3,5 mål till samma odds, kan man tycka.

Polen – Sverige

Speltips: Valter Chrintz över 2,5 mål
Odds: 1.45
Bolag: ATG
Spelstopp: 21/1 2022, 18:00

Oddsen kan förändras fram till matchstart.