SPELARBETYG: Här är betygen för hela VM

Oscar Bergendahl. Photo: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

VM är över och Sverige slutade fyra. Här är Handbollskanalens betyg på de svenska spelarnas prestationer sett över hela EM. Betyget mäts i antalet hk-bollar där fem bollar är högsta betyg och en boll är lägsta.

VM är över för Sverige och här är Handbollskanalens betyg på de svenska insatserna. Inför semifinalerna såg det betydligt bättre ut gällande de svenska betygen, men betygen sänktes eftersom Sverige inte klarade av att vinna när motståndet håll högsta klass.

Betygsskalan

5 – Världsklass
4 – Väldigt bra
3 – Bra
2 – Godkänd
1 – Kan bättre

Oscar Bergendahl
Förmodligen Sveriges genomgående bästa spelare under VM. Hade ingen svag match överhuvudtaget och borde ha spelat in sig som det givna förstavalet på mittsex i det här landslaget. Går från klarhet till klarhet.

Daniel Pettersson
Hampus Wanne, Lucas Pellas och Niclas Ekberg får samtliga anses vara större stjärnor. Men det var ”DP” som presterade bäst av de svenska kantspelarna under VM. Hade ingen svag match, vilket inte minst hans 21 mål på 22 avslut vittnar om.

Jim Gottfridsson
Var hade det slutat om inte ”Gotte” gått sönder mot Egypten? Det får vi aldrig veta, men innan han skadade sig var mittnian precis så bra och betydelsefull som de svenska supportrarna hade hoppats på.

Andreas Palicka
Hade vi satt det här betyget efter huvudrundan hade det definitivt varit en femma. För det vara några fantastiska prestationer Palicka stod för i Göteborg. Spelade bra även i kvartsfinalen mot Egypten, men hade sen två riktigt tunga matcher mot Frankrike och Spanien när det gällde som mest. Därför sänker vi betyget till en trea – men det är en stark trea.

Albin Lagergren
Snudd på en fyra i betyg då hans betydelse för det här laget är enorm. 22 mål och 24 assist blev det för högernian under VM, som hade mer att ge i de två största matcherna, precis som lagkamraterna.

Felix Claar
Är inte i samma slag som han var för ett år sedan, det har även hösten i klubblaget Aalborg visat. Men när han har dagen är Claar fortfarande en av världens bästa mittnior. Titta bara på hans första halvlek mot Spanien där han låg bakom i princip allt i det svenska anfallsspelet.

Niclas Ekberg
Har inte en lika stor roll i landslaget som han har i klubblaget Kiel, men gör det allt som oftast bra ändå. Lite svagare start på mästerskapet där hans effektivitet inte var på den nivå vi har blivit bortskämda med, men höjde sig i de största matcherna och var framförallt riktigt vass i kvartsfinalen mot Egypten. Kanske var det därför han blev uttagen i IHF:s All Star Team.

Jonathan Carlsbogård
Jag vet att det svenska försvarsspelet har fått mycket kritik, även av mig, och Carlsbogård är ju en minst sagt viktig kugge i det försvarsspelet. Men jag tycker helt enkelt inte att problemen kretsar kring honom, tvärtom löser han oftast sin uppgift med den äran. Fint att se också att han tog mer ansvar framåt när ”Gotte” gick sönder.

Eric Johansson
Ingen hoppar högre eller skjuter hårdare i det svenska laget. Fick fart på det svenska 6-5-spelet, där Johansson har en gigantisk roll. Flest mål och näst flest assist av samtliga svenska spelare i sitt andra mästerskap, det säger det mesta. Om ett år kommer han att tokdominera.

Hampus Wanne
Likt Ekberg hade Wanne inte ett så vasst mästerskap som vi är vana att se. Topparna fanns naturligtvis där och det råder ju inga tvivel om att Wanne är en av världens bästa vänstersexor, men han var inte fullt lika bra som han brukar vara.

Lucas Pellas
Delade i vanlig ordning på ansvaret på vänsterkanten med Wanne och likt kantkollegan gjorde Pellas ett bra mästerskap. Tungt i semifinalen mot Frankrike men också ett par fina toppar av en av världens mest elegant spelande vänstersexor.

Lukas Sandell
Precis som klubbkamraten Felix Claar har Lukas Sandells höst i Danmark inte varit superbra, inte på samma nivå som tidigare åtminstone. Och tyvärr för svensk del hängde det med till VM. Sandell hade ett riktigt fint inhopp mot Egypten och var absolut inte dålig i någon match, men alla vet att han kan betydligt mer än det han visade upp under VM.

Tobias Thulin
Om ett år kan Thulin mycket väl vara den givna förstamålvakten, framförallt om han fortsätter att prestera som han gör i GOG. Fick inte till det fullt ut under VM, även om hans inhopp mot Spanien var supervasst (åtminstone i en halv halvlek). Topparna finns där, nu måste Thulin bara hitta självförtroendet och jämnheten i landslaget.

Max Darj
Kanske är det på grund av att speltiden i Berlin inte varit jättestor, kanske är det tillfälligheter. Men Max Darj var inte lika stark som han brukar vara och i ärlighetens namn har han blivit omsprungen av Bergendahl. Men med det psyket Darj besitter är jag säker på att han tar sig tillbaka till sin sedvanligt höga nivå.

Spelade för kort tid för att bedömas

Mikael Appelgren, Fredric Pettersson, Olle Forsell Schefvert, Linus Persson