Spanien till sin andra raka EM-final – släckte slovenska hoppet

Viran Morros. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

De regerande mästarna Spanien är klara för sin andra raka EM-final. Där väntar Kroatien för en uppskruvad repris av huvudrundans gruppfinal. Det efter efter att spanjorerna besegrat Slovenien i den andra semifinalen med 34-32 (20-15). 

En spansk specialitet är att de tvingar upp tempot och målproduktionen hos de flesta lag. Slovenien har haft sin defensiv som en styrka genom hela mästerskapet men i semifinalen tog det bara 30 minuter för spanjorerna att göra 20 mål – ett mer än Sverige gjorde under hela sin match mot Slovenien.

Grunden till de spanska målen lades i de få spanska tekniska felen. Det fanns desto fler tekniska fel i Slovenien, vilket de rödgula nyttjade. Raul Entrerrios fångade bollar bakåt blev till kontringar eller egna mål framåt. Annars var det kontrande vänsterkanten Angel Fernandez Perez, febersjuk i matchen senast och stekhet idag, som var mest effektiv.

Slovenien inledde och avslutade dock matchen bra och spelade sig igenom försvaret via genombrott, inspel till Blaz Blagotinsek eller utspel på Blaz Janc. Tills spanjorerna backade ner i försvaret och lyckades få stopp på det luriga och spelsugna slovenska anfallet – där skotten utifrån var sällsynta.

En som dock fortsatte att glimra matchen igenom var Jure Dolenec. Högernians genombrott är rappa som en piska och det enda som saknas är det långa, flängande håret som signalerar hur avigt han faktiskt rör sig. 

Men hur avig Barca-spelaren än är så räckte det inte. Spaniens försvars/målvakts- och kontringsspel fortsatte att nöta ner Ljubomir Vranjes mannar. Men de som stannade kvar i Tele2 Arena efter en dubbel dos intensiv övertid och förväntade sig en lugn avslutning fick tänka om.

Slovenien kom faktiskt ikapp till uddamålsunderläge med minuten kvar, men med sekunder kvar klev Alex Dujshebajev fram och smackade in slutresultatet 34-32.

Och även om sagan inte är över än för Ljubomir Vranjes så får den inte sitt slovenska sagoslut. Däremot kan det fortfarande bli salsa i Stockholm när allt är över.

Målskyttar >>

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here