Spanien tämjde Nederländerna i bröderna Cikusas debut

Jordi Ribera, förbundskapten Spanien. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

En fyrnationsturnering i Norge borgar för högklassiga träningsmatcher veckan ut. Nederländerna, förmådde inte hålla Spaniens tempo till 28–39 medan Danmark fick värdarna på fall med 27–24 i den första omgången.

Nederländerna är extra intressant i EM-uppladdningen med tanke på att Staffan Olssons landslag startar i Sveriges grupp. De orangea hade länge bra utdelning med en ungdomlig uppställning, till exempel 19–19 i paus. Kay Smits (fem) och Luc Steins (fyra) nätade flest gånger för Nederländerna men målskyttet avtog tydligt efter paus.

Det gällde inte Spanien som nosade på 40 fullträffar och gav chansen till två spännande debutanter med spelsinne och målaptit. Djordje Cikusa och Petar Cikusa slog till fyra respektive gånger med snärtiga avslut i premiärvinsten.

Norge pressade Danmark med bra träff för Sander Sagosen och Henrik Jakobsen inne på linjen. Gøran Johannessen sliter med knäbesvär och står veckans övriga insatser för värdlandet. Norge var med in i slutkvarten med 20–21 på tavlan men Danmark bestämde tempot på slutet. Rasmus Lauge vann många dueller och bjöd på bländande passningar i den rödvita offensiven. Mikkel Hansens comeback drog uppmärksamhet men en annan comeback, målvakten Emil Nielsens efter paus betydde mer för vinnarlaget i den aktuella matchen.

Spanien–Nederländerna 28–39 (19-19)
Norge–Spanien 24–27 (13–16)