Solberg: ”Ville välja min egen assisterande”

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN.

Glenn Solberg berättar nu för SVT att han ville välja assisterande tränare och att det var han som låg bakom beslutet att säga upp kontraktet med den tidigare assisterande tränaren i landslaget Martin Boquist.

När Martin Boquist sparkades som assisterande tränare i landslaget, bara några månader efter EM-guldet, var det många som blev minst sagt förvånade. Handbollsförbundet hänvisade till att de ville ”skruva i ledarstaben” för att fortsätta landslagets utveckling. Martin Boquist menade att Glenn Solberg hade tagit beslutet. Landslagschefen Hanna Fogelström hävdade att så inte var fallet och Solberg själv har varit fåordig. Tills nu. För första gången medger nu Glenn Solberg, i en intervju med SVT, att han ville välja vem som skulle assistera honom som förbundskapten.

– Från mitt perspektiv. Både jag och Martin sökte jobbet som förbundskapten. När jag fick det var en av förutsättningarna att Martin skulle vara kvar, jag kunde inte påverka det. Det visade sig att vi är väldigt olika, vi ser saker på olika sätt, har olika värderingar, ser på ledarskap på olika sätt, säger han till SVT och fortsätter:

– När vi kom hem från EM och jag tänkte ”vad kan vi göra nu för att ta nya steg och lyfta svensk handboll vidare”, så var bilden att jag ville välja min egen assisterande. En som stod för samma värderingar som jag och tror på det ledarskap som vi fått in. För mig är det väldigt normalt att en ledare på denna nivå får välja sina egna stöttepelare, säger han.

Möter Tyskland och Danmark

Hanna Fogelström medger för SVT att förbundet kunde ha skött kommunikationen tydligare och att de är självkritiska och får rannsaka sig själva. Martin Boquist, som nu är assisterande förbundskapten till Jonas Wille i Norge, har avböjt att kommentera.

Landslaget samlades tidigare i dag för fatt förbereda sig inför landskamperna i EHF Euro Cup, där Sverige spelar mot Tyskland i Mannheim på torsdag och Danmark i Scandinavium på söndag.

Länk: Exklusivt: Glenn Solberg om Martin Boquist: ”Vi är väldigt olika”