Solberg om AirPods, nationalsång och nya stjärnskotten

Glenn Solberg. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Varför har du en Iphone-hörlur i örat under match? När lärde du dig den svenska nationalsången? Det är två av frågorna Handbollskanalen ställde till Sveriges förbundskapten Glenn Solberg under torsdagens pressträff.

Glenn Solberg har fått en fin start på sin tid som förbundskapten. Eller nja, starten var kanske inte den bästa med en pandemi som ändrade på allt. Men när det väl drog igång med matcher har norrmannen verkligen fått en bra start. Tre segrar och en oavgjord på fyra VM-matcher är bättre än vad de flesta hade trott på förhand.

När Handbollskanalen pratar med Glenn Solberg är det dagen efter den konstiga matchen mot Belarus. En match där Sveriges ordinarie spelare inte alls levererade och skapade ett jobbigt underläge. Men också en match där Sveriges reserver hämtade ikapp och gick förbi, bara för att släppa i ett snöpligt mål på slutet som innebar en poäng istället för två.

Den uppmärksamme har säkert lagt märke till att i Solbergs öra, under samtliga fyra matcher, har det suttit en hörlur. Så vem är det egentligen som pratar i hans öra?

– Vi har haft planer på att få till en kommunikation mellan mig och Tobias Karlsson. Han har en god överblick då han sitter högre upp i arenan och alla känner ju till hans försvarskompetenser. Tyvärr är nätet i arenan för dåligt så det har inte fungerat så bra för oss, säger Glenn Solberg till Handbollskanalen.

Den som studerar Glenn Solberg under en match lägger säkert märke till att han är otroligt aktiv. Engagemanget finns där hela tiden – norrmannen sjunger även med i den svenska nationalsången före match.

– Jag gör så gott jag kan, skrattar han.

– Det är inte så att jag har kunnat texten sedan tidigare så jag övade in den innan det var landslagssamling första gången. Det handlar om respekt för jobbet och för landslaget.

Över till själva spelet – Sverige har tre segrar och en oavgjord och detta trots att målvakterna inte riktigt fått till någon fullträff ännu.

– Jag är väldigt glad över vårt försvarsspel som vi lägger stort fokus på. När det gäller målvakterna är utgångspunkten att Palicka och Aggefors är med i matchtruppen.

Det verkar alltså inte som att Peter Johannesson, som finns med nere i Kairo, kommer få chansen. Några som däremot fick chansen mot Belarus var Lukas Sandell, Felix Claar och Alfred Jönsson.

– De var fantastiska, både i anfall och i försvar. Först och främst var de väldigt skarpa i sina satsningar. Dessutom hade de fint tålamod och disciplin i anfallsspelet vilket gjorde att Belarus inte kunde gå lika högt i sitt försvarsspel.

Vad betyder det för er som lag att fler fick komma in och prestera?

– Det är så klart bra för oss som lag att fler spelar bra. Och inte minst för spelarna personligen, de märker att de kan prestera i ett mästerskap och de kom ju in och ändrade matchbilden totalt. Men vi har haft förtroende för spelarna hela tiden.

Den ordinarie niometersuppställningen fick däremot inte till det alls mot Belarus. Var de slitna efter det tuffa matchandet i de tre inledande matcherna?

– Egypten-matchen krävde ett extremt hårt arbete från alla och det har varit en tuff belastning med mycket matcher på kort tid. Mästerskap är tufft och att vi får några dippar emellanåt är helt normalt som jag ser det.

Trots missräkningen med endast en poäng mot Belarus har Sverige allt i egna händer. Sverige kan förlora mot Slovenien och ändå gå vidare till kvartsfinal genom att vinna den avslutande gruppspelsmatchen mot Ryska förbundslaget.

– Vi har allt i egna händer och det är väldigt positivt. Nu handlar det om att bygga energi inför fortsättningen.

Slovenien är ett lag som Sverige haft svårt för de senaste åren, något Solberg är fullt medveten om.

– För oss handlar det om att ha fokus på oss själva och komma upp i nivån som vi vet att vi kan. Vi måste få till våra kontringar och vara smarta i anfallsspelet. Slovenien är ett skickligt lag med fantastiska spelare som har spelat ihop länge. Det kommer att bli tufft, avslutar Glenn Solberg.