Smakstart för Sverige i EM-kvalet

Niclas Ekberg, Sverige. Arkivbild. Foto: ZPRP/EHF

Kristján Andréssons landslag fick en drömstart i EM-kvalet till EM i Kroatien 2018. Med slutresultatet 36-21 utklassade Sverige ett blekt Montenegro inför 3016 åskådare i Sparbanken Skåne Arena, Lund.

Sverige fick en bra start i matchen med ett försvarsspel som var både tajt och aggressivt. Bakom försvaret stod en storspelande Mikael Appelgren som bjöd på ett gäng riktigt svettiga räddningar. Efter 17 minuters spel hade Sverige spelat till sig en sexmålsledning mot ett svagt Montenegro.

Den enda hos gästerna som kom upp i standard var målvakten Radivoje Ristanovic, och som han gjorde det. Mellan matchminut 10 och 25 spelade Ristanovic som i trans och levererade räddning efter räddning. Inspirerade av målvakten Ristanovic höjde sig utespelarna ett snäpp och hastigt och lustigt kom Montenegro tillbaka i matchen. Sexmålsledningen minskade till tre mål innan Sverige återigen fick fart under fötterna och Albin Lagergren vek in halvtidsresultatet 14-9 med ett skott från nio meter.

Sverige inledde den andra halvleken på den inslagna vägen och utökade stadigt ledningen. Det var framförallt den ”rutinerade” trion Lukas Nilsson, Niclas Ekberg och Jim Gottfridsson som låg bakom Sveriges forcering när Montenegro föll tillbaka i gammalt mönster.

Tio minuter in i den andra halvleken ledde Sverige med nio mål, 22-13, och då kom kvällens hittills högsta jubel. Varför? Jo, lundapågen Simon Jeppsson gjorde entré och därmed debut i A-landslaget.

Sverige tilläts spela ett avslappnat anfallsspel och därmed göra enkla mål och det var roligt att se att alla spelare i det svenska landslaget levererade. I den 54:e minuten satte Simon Jeppsson sitt första mål i matchen vilket också var hans första i A-landslaget, och publiken slog nytt rekord i kvällens högsta jubel.

Sverige fick en enkel resa i sin första match i EM-kvalet och var aldrig riktigt hotade av Montenegro. Slutresultatet blev 36-21 och Jim Gottfridsson fick välförtjänt priset som matchens lirare.

Det ”nya” landslaget ser du igen på lördag kl. 18:00. Då står Slovakien som motståndare.

Sverige – Montenegro 36-21 (14-9)

Publik: 3016