Slovenien maler på – fyra raka segrar i EM

Klemen Ferlin, Slovenien. Foto: Bildbyrån

Slovenien besegrade Island med 30–27 och har nu fyra raka segrar under EM. Dean Bombac var bäst på plan och Slovenien har nu ett fint läge i gruppen.

Islands spel under den första halvan av första halvlek var inte bra. De isländska spelarna såg paralyserade ut i anfallsspelet och bristen på rörelse gjorde att ett visserligen bra Slovenien kunde gå fram till 6–2.

Dessutom var Dean Bombac briljant och med antingen framspelningar eller skott såg han till att Slovenien totalt dominerade tillställningen. Konstigt nog vände Island inte på matchen förrän de bytte ut Aron Palmarsson och Alexander Petersson. Olafur Gudmundsson och Viggo Kristjanson stod båda för fina inhopp och gjorde att 2–6 blev till 11–11.

En annan orsak till att Island kom ikapp, utöver de isländska spelarnas fina karaktär, var det faktum att den talangfulle målvakten Viktor Gisli Halgrimsson kom in och räddade två straffar. Men det var Slovenien som fick det sista ordet i den första halvleken och med ett mål i sista sekunden var ställningen 15–14 efter 30 minuter.

Den andra halvleken startade bra för Island med Halgrimssons tredje (!) straffräddning under matchen. Slovenien skapade nytt grepp när Bombac och Dolenec gjorde som de ville under isländska utvisningar. Den jämna matchbilden förändrades drastiskt och med mindre än kvarten kvar av halvleken hade Slovenien ledningen med 24–19.

Inte ens Island klarade av att hämta upp det och Slovenien tog därmed en mycket tung seger i jakten på semifinal. Ljubomir Vranjes lag har nu fyra poäng och har fördel i jakten på någon av de två topplaceringarna i gruppen.